Forebyggende avdeling

Forebyggende avdeling gjennomfører brannteknisk tilsyn av særskilte brannobjekter (§ 13 bygg) og behandler andre saker som:

- Arrangementer 
- Eksplosiv vare og fyrverkeri
- Brannfarlig vare
- Farlige varer
- Branntekniske spørsmål
- Forhåndsmeldte opptenninger/brenning
- Barnehage og skole besøk
- Kampanjer: Aksjon boligbrann, brannvernuka og trygg påske 

 

Gode råd hvis det brenner

1. Varsle andre i huset slik at de kan komme seg ut.

2. Varsle brannvesenet på telefon 110. Oppgi nøyaktig adresse. Dette kan du også lære barna.

3. Prøv å slokke, men vær forsiktig! Ved slokking er det viktig å rette slokkemiddelet mot roten av flammene!

4. Møt og orienter brannvesenet når de kommer. Si ifra dersom noen ikke har klart å komme seg ut av huset.

Brann.jpg

Meld fra om brannfarlige forhold

Ser du noe som du tror er brannfarlig eller vet du om noen du tror bor brannfarlig? Da kan du fortelle oss om det her! 

Det kan være at du tror noen bor farlig et sted det ikke er lov å bo, slik som i en garasje. Eller kanskje du har en nabo som du tror ikke greier å ta vare på sin egen brannsikkerhet.
Eller har du mistanke om at noen oppbevarer mye brannfarlig stoff på eiendommen sin. Eller du er på kino, arrangement eller annet offentlig sted og du opplever noe som er utrygt når det kommer til brann og rømningsveier.

Anonymt
Du trenger ikke å fortelle oss hva du heter, men det er fint for oss å kunne ta kontakt med deg hvis vi trenger mer informasjon om forholdet. Uansett vil din henvendelse til oss bli behandlet ANONYMT.

Lenke til: Skjema for bekymringsmelding

Melding om overnatting på skoler, barnehager og andre midlertidige overnattingssteder

Ved overnatting i bygg som ikke er beregnet som overnattingssted, må flere forhold være vurdert før overnatting kan skje. Viktigst i denne sammenhengen er personsikkerheten, som avhenger av byggets forutsetninger og begrensninger. Den som eier bygget har ansvaret. Som arrangør må man forsikre seg om at eier har gjort en grundig vurdering av risiko og kan dokumentere at sikkerheten er ivaretatt. Det er avgjørende at sikkerhetsprosedyrer og rutiner etterleves. Meldingen skal sendes brannvesenet senest 14 dager før arrangementet. Brannvesenet kan kreve ytterligere opplysninger, fastsette brannsikringstiltak og sette begrensninger m.m. Dersom brannvesenet konkluderer med at lokalene som skal benyttes til overnattingssted ikke er egnet til dette formålet, så vil det kvalifisere til avslag til å benytte lokalene til overnattingssted. Melding om overnatting gjelder kun for sporadisk overnatting i bygg. Brannvesenet har satt et tak på inntil 10 overnattinger i året per bygg. Ved behov for overnatting ut over gitt grense, settes det krav til at bygget oppgraderes til overnattingssted etter gitte krav i henhold til byggteknisk forskrift (TEK17).

 

Melding om overnatting til brannvesenet (skjema): 

Ordens- og branninnstruks ved midlertidig overnatting PDF document ODT document

Instruks for brannvakt PDF document ODT document

Melding om overnatting på skoler, barnehager og andre midlertidige overnattingssteder

Brannsikkerhet ved arrangementer og festivaler

En god opplevelse er en trygg opplevelse. Dette krever grundig og detaljert planlegging, hvor hensynet til sikkerhet må gjennomsyre planleggingsprosessen fra A til Å.

Den ansvarlige for innendørs- og utendørs arrangement skal melde om dette til lokal tilsynsmyndighet, dersom arrangementet skal avholdes i et bygg eller på et område som normalt ikke benyttes til denne type arrangementer. Melding om arrangementer i Orkdal kommune skal meldes til Orkdal brann- og redningsvesen ved forebyggende avdeling.

Innendørs- og utendørs arrangement omfattes av slik melding når:  

  • Arrangementet er beregnet for minimum 150 personer eller flere hvor det ikke nytes alkohol, og for minimum 50 personer dersom det nytes alkohol
  • Sammenhengende telt, med innbyrdes avstand minimum 8 meter
  • et eller flere av vilkårene nedenfor ikke blir fulgt, ref. skjema “Melding om arrangement til brannvesenet”

Under finner du lenke til skjema som skal fylles ut og meldes brannvesenet før arrangement:

Melding om arrangement til brannvesenet

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap har utarbeidet en egen veileder for sikkerhet ved store arrangementer. Veilederen er ment å skulle være en håndbok – et verktøy – til nytte for både arrangører og myndigheter.  Lenke til veilederen finner du her: Veileder DSB.

Handel med pyroteknisk vare (fyrverkeri)

Tillatelse til handel med pyroteknisk vare gis av kommunen hvor virksomheten drives. Søknad om tillatelse til handel med fyrverkeri klasse II og III må være kommunen i hende innen 1. mai i salgsåret.

Søknad om tillatelse til handel med pyroteknisk vare. PDF document ODT document

Brannsikkerhet og regelverk i forhold til campingplasser og spikertelt i Orkdal kommune

Brannvesenet ønsker å bidra til å bedre brannsikkerheten på campingplassene i kommunen. Vi har et tett samarbeid med plan- og forvaltning, og ønsker å etablere god dialog med campingplasseiere/ drivere. 

Informasjon til deg som eier/driver campingplass: Under følger en kort oversikt over hva teknisk forskrift (TEK17) sier omkring camping og spikertelt, en oversikt over kommunens campingplasser og planstatus for disse samt problemstillinger og forslag til videre arbeid.

Saksframlegg HF 07_02_18

Mld. om vedtak HF 07_02_18

Informasjon til styret i borettslag

HMS-arbeid er lovpålagt gjennom forskrift om systematisk helse-, miljø og sikkerhetsarbeid i virksomheter. Denne forskriften gjelder også boligselskaper som borettslag, sameier og vel, representert ved styret.

Les mer om brannvernarbeid på Norsk brannvernforening sin hjemmeside, lenke her.

Bjørnis – informasjon til barnehager

Brannbamsen Bjørnis er ny nasjonal satsing når det gjelder brannvernopplæring for barn i barnehager. Her kan du lese mer om hva vi kan tilby, og du finner hjelpestoff som kan være nyttig i barnehagens brannvernarbeid.

Brannvernpakken: Brannvernpakken for barnehager består av en sekk, en Bjørnisbamse og permen "Brannvernboka". Opplegget er laget med tanke på at barn kan få låne med seg Bjørnis hjem etter tur. For Bjørnis er det nemlig stor stas å få bli med hjem!

I permen er det nyttig brannverninformasjon til foreldre, og en enkel sjekkliste barn og foreldre kan gå gjennom sammen. I tillegg har permen "blogg"-ark, der man kan skrive kort om hva Bjørnis har fått oppleve på hjemmebesøk. Og selvsagt får barna Bjørnisdiplom som takk for besøket og brannvernsjekken.

Lenke til hjemmesiden til Bjørnis finner du her: Hjemmeside Bjørnis.

Trygg hjemme – Risikoutsatte grupper

I Norge er personer i risikoutsatte grupper overrepresentert i boligbranner med dødelig utfall. Tre av fire personer som omkommer i brann tilhører en såkalt risikoutsatt gruppe. Ni av ti i disse risikogruppene omkommer i eget hjem, og mange mottar tjenester i hjemme fra kommunen.

Det satses nå stort på brannforebyggende informasjon- og motivasjonsarbeid rettet mot risikoutsatte grupper. Hjemmebesøk vil være en naturlig del av satsningen. Vi tilbyr gratis hjemmebesøk og en uformell prat om brannsikkerhet i boligen. Vi har taushetsplikt!

Kontakt oss: Telefon: 458 62 881 eller e-post: marius.wardahl@orkdal.kommune.no  

Send oss en bekymringsmelding: Bekymringsmeldinger er meldinger om risikoforhold knyttet til brannsikkerhet. Det kan være alt fra blokkerte rømningsveier, mistanke om at noen oppbevarer mye brannfarlig stoff på eiendommen sin,  brannfarlige boforhold eller at du er på et offentlig sted og du opplever noe som utrygt med tanke på brannsikkerheten.

Lenke til bekmringsmelding finner du her.

 

Retningslinjer for bål og grilling i Orkdal kommune og Skaun kommune

Om våren og sommeren blir det gjerne tørt. Da øker faren for skog- og lyngbrann. I Norge er det derfor et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i eller i nærheten av skog og annen utmark. Retningslinjer for bål og grilling i Orkdal og Skaun kommuner finner du her: Retningslinjer.