Kulturminner

Mange huseiere er usikre på hva det medfører at deres bygninger har status som “verneverdige”, “bevaringsverdige” eller “fredede”, og om dette medfører heftelser ved deres eiendom. Begrepene verneverdig og bevaringsverdig brukes om hverandre. Slike kulturminner har lokal eller regional verdi, og kan være kulturhistorisk viktige bygg, anlegg og områder. Eksempler på områder med kulturhistorisk viktige bygg i Orkdal kommune er Nerøra på Orkanger.

Nerøra

Ofte stilte spørsmål er: “kan huset ombygges, påbygges eller rives?”, “kan det utføres innvendige arbeider?” og “kan det søkes om tilskudd for arbeider på huset?” Det er kommunen som kan gi svar på disse spørsmålene, og det anbefales derfor å kontakte kommunen dersom man er usikker på hvilken vernestatus bebyggelsen på eiendommen har.

Byggeskikkveileder i Orkdal kommune.pdf

Hva innebærer det at en bygning er SEFRAK-registrert?

I Orkdal kommune er mange bygninger registrert som SEFRAK-bygninger. SEFRAK står for Sekretariatet For Registrering Av faste Kulturminner. I SEFRAK-registret står opplysninger om bygningens alder og senere endringer av bygningen, opprinnelige bruk, konstruksjon, byggemateriale etc. Disse bygningene er i utgangspunktet ikke underlagt noe formelt vern, men regnes som verneverdige ut fra høy alder. SEFRAK-registreringen gjør at kommunen bør ta en vurdering av verneverdien før det eventuelt blir gitt tillatelse til å endre, flytte eller rive bygningen.

Bygninger fra før 1850 har imidlertid et spesielt vern. For disse er det lovfestet i kulturminneloven § 25 at det foretas en vurdering av verneverdien før søknad om endring eller rivning blir godkjent. Her må fylkeskommunen gi en uttalelse før kommunen fatter vedtak i saken.

 

Orkanger Nordre del og Småøran i Råbygda

Orkanger Nordre del og Småøran i Råbygda står i en særstilling i Orkdal kommune når det kommer til bevaringsverdige bygninger.

For Orkanger Nordre del er det utarbeidet en egen verneplan for et område med bevaringsverdige bygninger.  Deler av dette området er betegnet som Nerøra, som i følge fylkeskonservatoren i Trøndelag er et av de beste eksemplene på bevaringsverdig småbystruktur i Norge, helt på høyde med Bakklandet i Trondheim. Reguleringsplan Småøran, Råbygda viser også deler av  Råbygda med spesialområde bevaring. Områdene er i tillegg vist som hensynssone bevaring i kommuneplanen. I reguleringsplanene går det frem detaljerte bestemmelser for utviklingen av områdene. I en bystruktur er helheten verneverdig: Helheten er gaterommet, gatehuset, gårdsrommet og uthusene. Det medfører at det for byggetiltak, herunder oppføring, riving, utskiftning og tilbygging m.v, foreligger begrensninger på hva som kan igangsettes på eiendommene i disse områdene. Ta kontakt med kommunen dersom du er usikker på hvilke tiltak du kan utføre på din eiendom! 

 

Tilskudd for istandsetting og restaurering av kulturminner

Det eksisterer en rekke fond som tar sikte på å støtte eiere av gamle kulturminner med midler for å ivareta disse.

Fond for gamle, bevaringsverdige hus i Orkdal kommune

Fondet har som formål å inspirere til istandsetting av gamle, bevaringsverdige bygninger og anlegg i Orkdal kommune. 

SMIL (spesielle miljøtiltak i landbruket)

SMIL-midlene har som formål å støtte opp om å ivareta natur- og kulturminneverdier i kulturlandskapet i jordbruket, samt redusere forurensingen fra jordbruket, ut over vanlig jordbruksdrift. Kommunen behandler og avgjør søknader om tilskudd ut fra lokale tilskuddsstrategier. Informasjon om retningslinjer, søknadsfrister o.l. fås hos kommunens landbrukskontor, tlf. 72 49 51 00.

Riksantikvarens tilskuddsmidler

Det kan søkes om tilskudd til istandsetting, sikring og skjøtsel av kulturminner. Her finner du informasjon om hva du kan søke om tilskudd til: http://www.riksantikvaren.no/Veiledning/Tilskot

Norsk kulturminnefond

Kulturminnefondet er en statlig tilskuddsordning for private eiere av verneverdige kulturminner og kulturmiljøer. Tilskuddsordningen skal bidra til å øke innsatsen fra eiere og næringsliv for å ta vare på kulturminner, bidra til bevaring og bruk av kulturminner og kulturmiljøer for opplevelse, kunnskap, utvikling og verdiskaping, støtte prosjekter hvor det er samarbeid mellom offentlige og private aktører. Søknadsfrist er 1.november. For mer informasjon, http://kulturminnefondet.no/

Fylkeskommunen

Eiere av fredede bygninger og anlegg kan søke om støtte til større vedlikeholds- og restaureringsarbeider. Kontakt kulturminneforvaltningen i Sør-Trøndelag fylkeskommune for opplysninger om ordningen.

Det finnes flere, ulike støtteordninger å søke på. Nyttig informasjon om bevaring finnes på "Bygg og bevar", som er et nettsted for folk med gamle hus. Bygg og bevar er et samarbeidsprosjekt mellom Miljøverndepartementet og Byggenæringens landsforening.

Norsk Kulturarv

Gjennomfører de landsomfattende aksjonene "Ta et tak" og "Ryddeaksjonen". "Ta et tak" - aksjonene er ment som "nødhjelp" til forfallstruede bygninger og andre objekter av kulturhistorisk verdi. I "Ryddeaksjonen" kan skoler, lag og foreninger søke om økonomisk støtte til å gjennomføre et arbeid for å vedlikeholde og bevare vår felles kulturarv. Norsk kulturarv er en stiftelse som holder til i Vågå. Kontakt Norsk kulturarv for mer informasjon om aksjonene.

Stiftelsen UNI

UNI er en stiftelse med ideelt formål å fremme allmennyttig virksomhet innen skade- og miljøvern, for derved å bidra til en trygg utvikling i det norske samfunn. Stiftelsens bidrag skal i første rekke være økonomisk støtte til prosjekter og påskjønnelse til institusjoner og enkeltpersoner. Stiftelsen-uni.no

Fortidsminneforeningen- Kulturminner for alle

Tilskudd til istandsetting og tradisjonshåndverk. Fortidsminneforeningen har mottatt midler fra Sparebankstiftelsen DNB, og har igangsatte prosjektet Kulturminner for alle. Prosjektet skal styrke våre gamle håndverk, og sikre fellesskapets kulturminner. En stor del av prosjektet vil være søkbare midler til istandsetting av kulturminner.

Hvem kan søke?

  • Eiere av kulturminner som står i fare for å gå tapt
  • Prosjekter med fokus på kompetanseoverføring
  • Bygningene det søkes for må være tilgjengelige for allmennheten og ha og en plan for videre bruk

For mer informasjon om søknadfrist etc se http://www.fortidsminneforeningen.no/kulturminner-for-alle

Private legater og fond

Noen av legatene og fondene i Norge gjelder kulturminnevern. Oversikt finnes på www.legatsiden.no Legathåndboken gir også oversikt over fond og legater.