Brannforebyggende tilsyn

 

Brannforebyggende tilsyn omfatter kontroll av at:

Taksikring, ildsted, skorstein, oljetanker og eventuelt matesystem for brensel er tilfredsstillende bygget og montert.
Tidligere avvik eller anmerkninger ved fyringsanlegget er utbedret.
Nye ildsteder eller vesentlige endringer ved fyringsanlegget er meldt til kommunen.
Anlegget er tilfredsstillende kontrollert, ettersett og vedlikeholdt.
Generelle brannsikkerhetsspørsmål, herunder oppbevaring av brannfarlig gass/væske, røykvarsler, håndslokkeutstyr og rømningsveier.

Tilsynet varsles i postkassen to dager i forveien. Dersom du er bortreist, ta kontakt snarest slik at ny tid/dato kan avtales. Dette medfører ingen ekstra kostnader for deg som bruker. Angitt dato er med forbehold om uforutsette beredskapsoppgaver. Du får i så fall nytt varsel.

Huskeliste før tilsyn utføres:

Eier, eller representant for eier, skal være hjemme under tilsynet.
Alle boenheter, ildsteder og skorsteiner skal være tilgjengelige.
Det er ønskelig at kontrollerklæring eller annen dokumentasjon over fyringsanleggets beskaffenhet, kontroll og vedlikehold er tilgjengelig.
Dersom det er gassfyrte ildsteder, sørg for at servicekontrakten også er tilgjengelig. 

Nedgravde oljetanker

Eier av en oljetank er ansvarlig for at tanken og/eller rørsystemet ikke lekker. Lekkasjer som skader naturen eller naboens eiendom er tankeiers ansvar. Opprydding etter oljelekkasjer kan medføre betydelige kostnader. Det er viktig å følge med på egen tank for å forebygge lekkasjer.

Regelverk:
Forurensningsloven gir eiere av oljetanker ansvaret for den forurensingen tanken eventuelt medfører. Dette gjelder alle oljetanker, uansett størrelse.

I kapittel 1 i Forskrift om begrensning av forurensing (Forurensingsforskriften) er det fastsatt bestemmelser om tiltak for å minske risiko for lekkasjer fra nedgravde oljetanker. Forskriften har spesifiserte krav om tilstandskontroll av oljetanker som er større enn 3200 liter.

Tilsynsmyndighet:
I Orkdal kommune er Feiertjenesten og avdeling Plan og forvaltning delegert tilsynsmyndighet for nedgravde oljetanker.

Utskifting av gammel tank:
Utskifting av gammel tank, med tilsvarende ny, vurderes som vedlikehold og vil derfor ikke omfattes av søknadsplikten.

Meldeplikt for oljetanker:
Dersom din oljetank ikke er registrert hos kommunen, ta kontakt med plan og forvaltning eller feiertjenesten for registrering. Jf. Forurensningsforskriften § 1-9 er det meldeplikt for oljetanker, samt forskrift om brannforebygging § 6.

Ny innstallering krever søknad og byggetillatelse:
Nyinstallering av nedgravd oljetank krever fullstendig søknad om byggetillatelse. Søknad om byggetillatelse sendes til plan og forvaltning i Orkdal kommune.

Kontrollere eller skifte gamle oljetanker:
Nedgravde oljetanker skal kontrolleres og skiftes ut eller repareres før oljelekkasje oppstår. En tank kan re-kondisjoneres til god stand dersom skadene ikke er for omfattende.

Enkelte ståltanker fra 60-70 tallet er i generell dårlig forfatning og bør skiftes ut. For andre tanker som er eldre enn 30 år anbefaler vi en tilstandskontroll. Dersom oljeforbruket er unormalt stort, kan du ha en lekkasje. Utskifting av oljetank er kostbart, men opprydding av oljesøl kan bli betydelig dyrere.

Tanker som er større enn 3200 liter vil få pålegg om tilstandskontroll fra kommunen etter gitte intervaller. Intervallene bestemmes av tankens materiale (se avsnitt om regelverk).

Tanker som ikke er i bruk:

Nedgravde oljetanker som midlertidig tas ut av bruk, skal tømmes for olje og sikres slik at utilsiktet påfylling ikke skjer.

Tanker som permanent tas ut av bruk, skal tømmes og graves opp. Tanker som ikke kan gjenbrukes uten å representere fare for lekkasje, skal destrueres. 
Kommunen kan i særlige tilfeller gi tillatelse til at tanker som permanent tas ut av bruk, rengjøres og fylles med sand, grus o.l. i stedet for oppgraving. 
For gjenfylte og oppgravde kondemnerte tanker skal påfyllingsanordningen fjernes eller sikres slik at utilsiktet påfylling eller forsøk på påfylling forhindres.

Send melding om at tanken er tatt ut av bruk til avdeling plan og forvaltning eller feiertjenesten. 

Ved lekkasjer:
Akutt forurensing ved oljelekkasje skal meldes Orkdal brann- og redningsvesen på tlf. 110. de vil rykke ut for å fjerne synlig oljesøl, og sørger også for at eventuelle andre instanser varsles.

Oljetankens eier er ansvarlig for opprydding i forurenset grunn.

Ved skader og lekkasje anbefaler vi å ta snarlig kontakt med ditt forsikringsselskap og skadebegrensningsfirma.

Utette tankanlegg må tømmes og skiftes ut. Du kan kontakte Børstad Transport AS, Veglo Miljøservice AS, eller andre firma som er godkjente for dette.

Børstad Transport AS
Postboks 204
7501 Stjørdal
Tlf. 74 83 40 00
E-post: borstad@borstad.no

Veglo Miljøservice AS
Postboks 58
7570 Hell
Tlf. 74 82 95 10
E-post: veglo@veglo.no

Norsk Gjenvinning AS
Terminalen 5
7080 Heimdal
Tlf. 09700

Har du spørsmål om oljetanker? - Kontakt avdeling Plan og forvaltning eller feiertjenesten på 72 48 30 00 eller postmottak@orkdal.kommune.no.