Orkdal kommune yter tilskudd til:

Søknadsfrist: 1. april.

Spillemidler til anlegg for idrett og fysisk aktivitet: 

Søknader om statlige spillemidler til anlegg for idrett og fysisk aktivitet må også gå om kommunen. 

Søknadsfrist: 15. oktober.

Regler for tilskudd i OrkdaI kommune


"Regler for tilskudd i OrkdaI kommune"
- vedtatt av Orkdal kommunestyre den 14.03.95
som Sak nr. 0034/95. 
Sist endret 29.3.05 – sak 057/00503-1.

Orkdal kommune gir tilskudd til allment kulturarbeid etter følgende retningslinjer:

I. Generelle vilkår for tilskuddene

1. Som frivillige kulturorganisasjoner menes:

Kor, korps og orkester
Kunst- og kunstorganisasjoner
Kulturvernaktiviteter
Idretts- og friluftsorganisasjoner
Humanitære-, sosiale- og velferdsorganisasjoner
Ideologiske- og religiøse organisasjoner
Andre hobby- og amatøraktiviteter som har sin hovedforankring i Orkdal kommune

2. Organisasjonen må være åpen for alle kommunens innbyggere som ønsker medlemskap eller deltakelse i aktivitetene. Videre må organisasjonen drive etter vanlige demokratiske prinsipper.

3. Organisasjoner som har begrensede muligheter for medlemskap (lukkede organisasjoner) eller har som primær oppgave å ivareta yrkes- eller næringsinteresser, faller utenfor stønadsordningene.

4. Organisasjoner som får indirekte eller faste tilskudd fra andre ansvarsområder enn ansvarsområde 61 på kommunens budsjett, faller utenfor stønadsordningene.

5. Organsisasjoner som fikk tilskudd ved siste års tildeling skal, som et ufravikelig krav, legge årsmelding og revidert regnskap for siste års virksomhet ved søknaden.

6. Formannskapet  avgjør om en organisasjon er stønadsberettiget eller ikke, dersom det oppstår tvilstilfeller.

7. Forsettelig misbruk av kommunalt tilskudd skal medføre plikt til tilbakebetaling av tilskuddet, eller at organisasjonen mister retten til tilskudd for en bestemt tid fastsatt av Formannskapet

8. Retningslinjene for kommunalt tilskudd til allment kulturarbeid fastsettes av Formannskapet.

9. Fristen for lag og organisasjoner til til søke om tilskudd til kulturaktiviteter settes til 1. april.

II. Tilskudd til oppstart av lag

Starttilskudd kan gis til nystartet lag. Laget må ha vært i virksomhet i minst 6 mnd r. før tilskudd kan bli utdelt.
NB! Søknad skrives på vanlig papir.


III. Aktivitetstilskudd/driftstilskudd til kulturaktiviteter
Orkdal kommune kan yte tilskudd til planlagte og budsjetterte aktiviteter i organisasjonene. For dette tilskuddet er det innholdet i aktivitetene som er avgjørende for størrelsen på tilskuddet, og ikke organisasjonens formål. Formannskapet fastsetter kriteriene for tilskuddet ut i fra den budsjettrammen en har til   disposisjon fra år til år.
Søkerne bør her legge fram plan og budsjett for påtenkte aktiviteter.

Prioriterte grupper:
- Organisasjoner for medlemmer med bistandsbehov
- Arbeid innrettet mot barn og unge (under 18 år)
- Kulturvern

NB! Søknad skrives på GULE skjema Idrettslag på GRØNNE (NIF) skjema.

IV. Engangstilskudd
Engangstilskudd kan gis til konkrete tiltak og arrangementer. Tilskuddet kan gis generelt til tiltaket eller arrangementet, det kan gis til dekning av eventuelt underskudd, eller til dekning av utgifter med en konkret del av tiltaket eller arrangementet.
Engangstilskudd kan gis uten hensyn til hvem som står som arrangør.

NB! Søknad skrives på vanlig papir.

V. Driftstilskudd til kultur-og fritidsanlegg
Orkdal kommune kan yte tilskudd til drift av kultur- og fritidsanlegg. Dette omfatter bl.a. lysløyper, klubbhus, forsamlings lokaler, fotballbaner, osv. Tilskuddets størrelse fastsettes på grunnlag av innsendte søknader vedlagt regnskap for siste års drift for de anlegg det søkes for.
Som hovedregel skal det ikke ytes mer enn 75% av driftsutgiftene i tilskudd på hver type anlegg.

NB! Søknad skrives på BLÅTT skjema.

VI. Bygge- og restaureringstilskudd til kultur- og fritidsanlegg
1. Orkdal kommune kan etter søknad gi tilskudd til bygging og restaurering av kultur- og fritidsanlegg.

2. Tilskuddet vil vanligvis bli gitt etter en samlet plan for anleggsutbyggingen i kommunen.

3. Som et vilkår for tilskuddet forutsettes det at også andre etablerte stønadsordninger som spillemidler, statstilskudd til lokale kulturbygg, osv., blir benyttet.

4. Som regel yter kommunen maksimum 33% av totalkostnadene innenfor rammen av vedtatte budsjetter.

5. Med søknadene skal følge:
- Plan/tegninger over anlegget
- Detaljert kostnadsoverslag
Bekreftelse på at eieren eier grunnen eller har leiekontrakt

6. For anleggstyper som krever godkjenning etter Plan og bygningsloven, skal anlegget være godkjent av Plan- og byggemyndighetene i kommunen..

NB! Søknad skrives på vanlig papir

Spillemidler

Spillemidler til anlegg for idrett og fysisk aktivitet

Statlige spillemidler er overskuddet fra Norsk Tipping AS. Hvert år gis spillemidler til bygging og rehabilitering av idrettsanlegg og nærmiljøanlegg. Anleggene skal gi befolkningen mulighet til å drive med egenorganisert aktivitet og aktivitet i regi av frivillig, medlemsbasert idrett.

Ordinære idrettsanlegg er anlegg for organisert idrett og fysisk aktivitet. Nærmiljøanlegg er kun utendørsanlegg for egenorganisert fysisk aktivitet, hovedsakelig i tilknytning til bo – og/eller oppholdsområder.

Der ikke annet er bestemt, kan det ytes tilskudd til bygg eller rehabilitering av ordinære anlegg på inntil 1/3 av godkjent kostnad + fylkestilskudd (for noen få typer anlegg er det fastsatt særskilte maksimale tilskuddsbeløp).

Ved nærmiljøanlegg kan det gis tilskudd på inntil 50 % av godkjent kostnad, begrenset oppad til kr. 300 000. Tilskuddsbeløpet må være større enn kr. 40 000.

Hvem kan søke:

Kommuner og fylkeskommuner
Idrettslag og organisasjonsledd i norges Idrettsforbund og Olympiske og Paraolympiske komitè
Sammenslutninger under Norges Jeger- og Fiskeforbund, Den Norske Turistforeningen, Norges Bilsportforbund eller Det Frivillige Skyttervesen
Aksjeselskaper, stiftelser, borettslag og velforeninger

Forhåndsgodkjenning: Alle planer av nærmiljøanlegg og idrettsanlegg må godkjennes som idrettsfunksjonelle om de skal få spillemidler. Forhåndsgodkjenning skal sikre behovsriktige og gode idrettsfunksjonelle løsninger. Det er også viktig at estetiske og miljømessige forhold ivaretas på en god måte. Det er Orkdal kommune, Tekniske tjenester, som godkjenner planene på forhånd. Om anleggene er svært store og kortnadskrevende sendes planene til Departementet for godkjenning.

Idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning må ikke forveksles med den saksbehandlingen som foregår i kommunens byggesaksavdeling. Idrettsfunksjonell forhåndsgodkjenning må foreligge før byggearbeidene igangsettes. Dersom arbeidene er igangsatt uten en slik godkjenning, er det avslagsgrunn i forhold til spillemidler. Den idrettsfunksjonelle forhåndsgodkjenningen har kun gyldighet i to år fra godkjenningsdato. Innen dette tidspunktet må byggearbeidene være igangsatt. Godkjenningen kan fornyes.

Kultur- og kirkedepartementet har opprettet egne sider for spillemiddelsøknader. På www.idrettsanlegg.no finner du, foruten skjema for regnskap, kostnadsoverslag og søknad, også et anleggsregister som gir oversikt over og informasjon om alle idrettsanlegg i Norge.