Skatt privatperson

Har du inntekt eller formue vil du være skattepliktig. Skatten innbetales ved at lønnsutbetaler/arbeidsgiver trekker deg i lønn (forskuddstrekk) eller ved at det skrives ut forskuddsskatt.

Betaling av skatt
Skatten må betales ved forfall. Betaler du for sent påløper det forsinkelsesrenter. Hvis skatten ikke betales vil kemnerkontoret kreve inn (tvangsinnfordre) pengene. Utleggstrekk eller utleggsforretning gir deg en betalingsanmerkning, som gjør at du kan få problemer med lån, mobiltelefonabonnement eller annen kreditt. Utsettelse med betaling av skatt eller andre betalingsordninger innvilges bare unntaksvis. 

Skattekort
Hvor mye arbeidsgiveren din skal trekke deg i skatt står på skattekortet. Det er ditt ansvar at skattekortet er riktig. Vil du trekke mer enn det som står på skattekortet, kan arbeidsgiveren gjøre dette uten at du trenger å søke om nytt skattekort. Hvis skattekortet har for høyt trekk, kan du søke om nytt skattekort (arbeidsgiveren kan ikke trekke mindre enn det som er angitt på skattekortet).

Tilleggsforskudd
På selvangivelsen er det en foreløpig beregning av skatten. Hvis du ønsker kan du betale inn ekstra skatt (tilleggsforskudd), slik at du slipper å betale rentetillegg på eventuell restskatt. Fristen for å betale tilleggsforskudd er 31. mai. Hvis betalingen skal registreres som tilleggsforskudd, må KID-nummer for tilleggsforskudd og riktig inntektsår (det året skatten gjelder) brukes.

Skatteoppgjør
Når selvangivelsene er behandlet vil du motta skatteoppgjøret. Skatteoppgjøret viser om du har betalt nok skatt (evt. har penger tilgode) eller om du må betale mer (restskatt). Hvis du har penger til gode, vil dette bli overført din konto (kontonummer står på skatteoppgjøret) så raskt som mulig etter at skatteoppgjøret er lagt ut.

Klage på skatteoppgjøret
Hvis du mener at skatteoppgjøret ditt er feil, må du sende skriftlig klage innen gitte frister. Klagen skal sendes skattekontoret eller kemnerkontoret avhengig av hva den gjelder.
Vær oppmerksom på at selv om du klager på skatten, skal restskatten betales ved forfall. 

Penger til gode ved skatteoppgjøret

Dersom det tar lang tid uten at tilgodebeløpet kommer
Har du husket å sjekke om beløpet har kommet inn på bankkontoen din? Det er svært mye som skal sendes ut. Det er derfor unødvendig å etterlyse beløpet før det er gått minst en uke. Har du ikke fått skatteoppgjøret eller utbetalingskortet, kan det ha kommet i retur på grunn av feil adresse.

Skylder du penger til det offentlige - motregning
Skylder du skatt eller forsinkelsesrenter for andre år, skatt til andre kommuner, har ubetalt bidragsgjeld, merverdiavgift, arveavgift, eiendomsskatt eller har andre restanser til stat eller kommune, for eksempel parkeringsgebyr, blir pengene dine holdt igjen til dette er undersøkt. Tilgodebeløpet vil da bli brukt til å betale ned på det du skylder, og du vil få eventuelt resterende tilgodebeløp utbetalt. Du får en oversikt (disponeringsbrev) som viser hva pengene har gått til, men det kan ta noen uker fra skatteoppgjøret er sendt ut til saken din er ferdig behandlet.

 

Restskatt

Restskatt under kr 1000 forfaller i en termin. Restskatt på kr 1000 eller mer forfaller i to like store terminer. OBS! Minstegrensen for å kreve inn restskatt er kr 100.

Betaling

Ved skatteoppgjøret vil det bli sendt ut betalingskort (giroer) i god tid før første forfall. Innbetalingskort sendes til den folkeregistrerte adressen. Mottar du ikke betalingskort, må kemnerkontoret kontaktes i god tid før forfall, slik at du får nødvendige opplysninger for å generere KID-nummer. Restskatten skal betales ved forfall, selv om du ikke har mottatt innbetalingskort.

Betaler du restskatten for sent, må du i tillegg betale forsinkelsesrenter. Hvis restskatten ikke betales, vil kemnerkontoret kreve inn (tvangsinnfordre) pengene. Utsettelse med betaling av skatt eller andre betalingsordninger innvilges bare unntaksvis.

OBS! Selv om du har sendt klage på skattemeldingen til skattekontoret, skal restskatten betales til fastsatt tid med fastsatt beløp.

Har du spørsmål om betaling av restskatt? Kontakt kemnerkontoret. 

Betalingsvansker

Betaler du ikke skatten ved forfall, må du betale forsinkelsesrenter, og kemnerkontoret plikter å innfordre beløpet. Har du problemer med å betale skatten er det derfor viktig at du søker hjelp så tidlig som mulig.

Ta kontakt før du søker!
Hvis du midlertidig er i en særlig vanskelig situasjon, kan du søke kemnerkontoret om betalingsutsettelse. Er du varig ute av stand til å betale gjelden din, kan du søke om å få skatten helt eller delvis ettergitt.

Felles for søknadene er at det er mange og strenge krav som må oppfylles. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med oss på telefon for å få en veiledning om du bør søke. Behandlingen av slike søknader vil normalt ta noe tid. Det er derfor viktig at du kontakter oss så snart du ser at du ikke vil kunne betale skattekravet ved forfall.

Endring av skattemelding – kontakt skattekontoret
Mener du det er feil ved skattemeldingen, for eksempel feil skatteklasse, inntekt, formue, fradrag eller beregninger av skatter og avgifter, må du sende inn en klage. Slik klager du.

Hvis du ikke klarer å betale skatten fordi skattekontoret har fastsatt inntekten din ved skjønn og skjønnet er for høyt, bør du snarest mulig søke om å få endret skattemeldingen. Det kan være mulig å få endret skattemeldingen for de 10 siste årene selv om fristen for å klage er utløpt. Skattekontoret skal vurdere om klagen/saken skal behandles.

I helt spesielle tilfeller kan skattekontoret sette ned eller ettergi utlignet skatt og trygdeavgift. Det må da være særlige grunner knyttet til fastsettingen av kravet som gjør det særlig urimelig å fastholde hele kravet. Les mer om vilkårene i punkt 3.3 i SKD-melding nr. 10/2009 om skattelemping begrunnet i forhold ved fastsettelsen av kravet.

Skattehjelpen
Skattehjelpen er en enhet i Skatteetaten som hjelper skattebetalere som, på grunn av en særlig vanskelig livssituasjon, ikke er i stand til å oppfylle sine skatteforpliktelser eller ivareta sine rettigheter. Målet er å finne løsninger innenfor regelverket, som kan forbedre situasjonen og gjøre skattebetaleren i stand til å betale riktig skatt. Har du spørsmål – ring 800 80 000 og spør etter Skattehjelpen.

Gjeldsordning – kontakt namsfogden
Hvis du er privatperson kan du søke namsfogden om gjeldsordning etter gjeldsordningsloven. Selvstendige næringsdrivende kan i utgangspunktet ikke få gjeldsordning, men det finnes et par unntak fra denne bestemmelsen. Les mer om hvem som kan søke om gjeldsordning på domstol.no.

En gjeldsordning kan gå ut på at du får utsettelse med å betale hele eller deler av gjelden, at kreditorene helt eller delvis ettergir renter og omkostninger eller at gjelden skal falle bort helt eller delvis. Vilkårene for å kunne søke om gjeldsordning kan du lese mer om på domstol.no.
Søknad om gjeldsordning sendes Namsfogden i kommunen hvor du er bosatt.

Råd og veiledning
Alle kommuner skal ha et tilfredsstillende tilbud om råd og veiledning til personer med økonomiske problemer. Les mer om råd og veiledning hos NAV.

Betalingsutsettelse

For å få betalingsutsettelse må du sende oss en skriftlig søknad. Dersom du oppfyller kravene innvilges en betalingsavtale. Det vil si at du skal betale hele beløpet, men får en utsettelse og betaler først etter det ordinære forfallet. Selv om du får betalingsutsettelse må du betale forsinkelsesrenter for hele perioden fra ordinært forfall og frem til kravet er helt nedbetalt.

Det kan være mulighet for å få en kortvarig betalingsutsettelse (normalt maksimalt 12 måneder) hvis:

  • du er i en midlertidig vanskelig økonomisk situasjon og/eller har dårlig helse og/eller har personlige problemer som har ført til vanskeligheter med å betale skattekravet. Skattemyndighetene vil vurdere om innfordring av kravet vil være uforholdsmessig tyngende. Les mer om vilkårene i punkt 3 i SKD-melding 3/2012 om lempning av skatter og avgifter av hensyn til skyldner.

eller

  • du fremsetter et betalingstilbud fordi du midlertidig ikke er i stand til å betale hele skattekravet. Betalingstilbudet må være det beste som kan fremsettes og tilbudet må gi bedre dekning av kravet enn det innfordring av kravet vil gi. Det er også andre vilkår som må være oppfylt for å få innvilget en slik betalingsordning.

Vilkårene for å få betalingsutsettelse for skattekrav er strenge og samtlige vilkår må være oppfylt. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med oss på telefon for å få en veiledning om du bør søke.

Det er viktig at en eventuell søknad er vedlagt nødvendig dokumentasjon. Alle påberopte forhold/relevante opplysninger må dokumenteres

Ettergivelse

Det er strenge vilkår for ettergivelse av hele/deler av skattekrav. Anstrengt økonomi som følge av høy gjeldsbelastning er i seg selv ikke grunnlag for ettergivelse.

Det kan allikevel være mulighet for å få ettergitt hele/deler av skattekravet når:

  • betalingsevnen din er varig svekket på grunn av særlige forhold (for eksempel på grunn av alvorlig sykdom). Som hovedregel må de særlige forholdene som påberopes være oppstått etter at skattekravet oppstod, de må være uforutsette og de må være av en viss alvorlighet. Skattemyndighetene vil vurdere om innfordring av kravet vil være uforholdsmessig tyngende. Søknaden vil normalt ikke kunne innvilges hvis det vil svekke den allmenne betalingsviljen.
  • du ikke er i stand til å innfri kravet på vanlig måte. Betalingstilbudet må være det beste du kan fremsette, og tilbudet må gi bedre dekning av kravet enn det innfordring av kravet vil gi. Det er også andre vilkår som må være oppfylt for å få innvilget en slik betalingsordning. Les mer om vilkårene i punkt 3 i SKD-melding 9/2011 om lemping av hensyn til det offentlige som kreditor.

Samtlige vilkår må være oppfylt. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med oss på telefon for å få en veiledning om du bør søke.

Det er viktig at en eventuell søknad er vedlagt nødvendig dokumentasjon, da alle påberopte forhold/relevante opplysninger må dokumenteres.

Vær oppmerksom på at nedsettelse/ettergivelse av skatt også kan føre til at du mister pensjonspoengene for den delen av inntekten du ikke betaler skatt av, og dermed reduseres pensjonen fra Nav (folketrygden).

Klage på skatteoppgjøret

Klage på manglende forskuddstrekk på avregningen/selvangivelsen
Hvis du ikke mottar lønns- og trekkoppgave fra arbeidsgiveren din og/eller forskuddstrekk som arbeidsgiveren har foretatt ikke er kommet med på selvangivelsen/skatteoppgjøret, må du klage på avregningen. Klagefrist er innen tre uker etter at du har mottatt skatteoppgjøret.

Den utlignede restskatten skal betales ved forfall selv om det er sendt inn avregningsklage.
Har du spørsmål? Kontakt oss på telefon. (lag link til kontakt oss på telefon)

Klage på likningen
Mener du det er feil ved likningen, for eksempel feil skatteklasse, inntekt, formue, fradrag eller beregninger av skatter og avgifter, må du sende inn klage på likningen. Det må gå fram hva som er feil, og begrunnelsen for dette. Du kan fylle ut og sende RF-1117 "Klage på likning" elektronisk. Du kan også skrive ut klagen i altinn.no og sende den i brev til skattekontoret (Skatt Midt-Norge).

Forskuddsskatt

Har du fått utskrevet forskuddsskatt?
Det er skattekontoret som fastsetter og utskriver forskuddsskatt, og det er kun skattekontoret som kan endre en utskrevet forskuddsskatt. Skattekortet sendes i Altinn hvert år medio desember. Skal forskuddsskatten endres må Skattekontoret kontaktes på 800 80 000 eller skattekortet endres i Altinn endret forskuddsskatten.

Betalingsfrister
Forskuddsskatten forfaller til betaling i 4 like store terminer 15. mars, 15. mai, 15. september og 15. november. Dersom en termin av forskuddsskatten ikke blir betalt ved forfall, vil hele skatten forfalle til betaling.

Betaling og renter
Innbetalingskort sendes til den folkeregistrerte adressen. Mottar du ikke betalingskort, må kemnerkontoret kontaktes i god tid før forfall, slik at du får nødvendige opplysninger for å generere KID-nummer. Forskuddsskatten skal betales ved forfall selv om du ikke har mottatt innbetalingskort (giroer).

Har du spørsmål om betaling av forskuddsskatt? Kontakt kemnerkontoret.

OBS! Har du har søkt skattekontoret om å endre utskrevet forskuddsskatt, må du betale til fastsatt tid det beløpet som opprinnelig er fastsatt. Dersom beløpet blir satt ned vil dette bli regulert ved neste termins betaling. Bortfaller forskuddsskatten blir innbetalt beløp tilbakebetalt uten rentegodtgjørelse.