I arbeidet legges det vekt på forskningsbasert kunnskap på faktorer som har betydning for elevens og barns læringsmiljø, og arbeidet planlegges og gjennomføres alltid i nært samarbeid med ledelsen ved skolen/barnehagen. Mye av kunnskapen er hentet fra Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger, som beskrives som “Det dobbelte blikk” der både individ- og systemperspektivet blir i varetatt.
Det kan være mange ulike faktorer som gir et utfordrende læringsmiljø. Læringsmiljøteamet kan bistå med å analysere situasjonen for å kartlegge hvilke faktorer som utløser, påvirker og opprettholder utfordringene i læringsmiljøet.
Arbeidsmodell
Utfordringer med læringsmiljø drøftes med skolens/barnehagens kontaktperson. Dersom skolen/barnehagen ønsker bistand fra læringsmiljøtemaet, må rektor/styrer ta kontakt med teamet.
Fase 1: Avklaring
Møte mellom 2 fra læringsmiljøteamet, rektor/styrer, involverte lærere og assistenter, der læringsmiljøteamet gir informasjon om arbeidsmodellen og videre samarbeid avklares. Det lages en møteplan og rektor/styrer legger til rette for at alle involverte kan delta på alle møtene. Det skal alltid være en representant fra ledelsen på møtene.
Fase 2: Kartlegging og kompetansebygging
Utgangspunktet for analysen av læringsmiljøet tar vi utgangspunkt i Erling Rolands modell “Elevkollektivet” (Roland, 1995/2003).
Eksempler på kartleggingsverktøy som benyttes:
- Kartleggings av trivsel, mobbing (skjema og intervju)
- Observasjon i klassen/gruppa
Kompetanseheving i form av litteraturreferanser, korte innlegg på møtene og egne kurs om aktuelle tema, for eksempel på temaer som mobbeproblematikk og klasseledelse. Handlingsplan med mål, delmål og tiltak utformes.
Fase 3: Tiltak
Aktuelle tiltak som planlegges kan være:
- Arbeid med sosialpedagogiske tiltak
- Tilpasset opplæring
- Snudag
- Foreldremøte
- Kurs
- Tverrfaglig samarbeid
Fase 4: Evaluering
Refleksjon, drøfting og justering
Lenke til: Læringsmiljøplan.
Har du spørsmål?
Ta kontakt med læringsmiljøteamet:
916 05 665, Eli Janne Indergård
911 44 670, Steinar Bøhn
908 74 850, Liv Janne Syrstad