Kurs i mestring av angst og depresjon
Mestringskurs
Kurs i mestring av vanlige psykiske helseutfordringer som stress, angst og depresjon.
Kurset består av en kurspakke som gjennom tre kursdager gir et innblikk i hvordan tanker, følelser og det som skjer i kroppen henger sammen. Kurset har fokus på hvordan du systematisk kan jobbe med dette, slik at du kan kjenne igjen og håndtere plager som gir ulike utfordringer i hverdagen. Plager kan være at du føler deg stresset, engstelig eller nedstemt.
Første kursdag gir en introduksjon til kognitiv metode, og danner grunnlaget for de to neste kursdagene. Den andre dagen handler om nedstemthet/depresjon, og den tredje dagen er angst temaet.
Dette er et gratis kurs og vi stiller ingen krav til aktiv deltagelse. Gjennom kurspakken er målet å øke bevissheten rundt egne tankemønster, og det gis muligheter for å trene på mestringsstrategiene du lærer.
Neste kurs;
Mandag 28.oktober, kl. 09.00-12.00
Dette er introduksjonskurset som gir en innføring i kognitiv metode. Du kan melde deg på kurset på Lavterskeltelefon 907 94 440 alle hverdager mellom 12.00 og 15.00.
Mandag 4, november kl. 9 - 12.
Kurset er en oppfølging av introduksjonskurset, og handler om nedstemthet og depresjon.
Mandag 11. november kl. 9 - 12.
Dette mestringskurset tar for seg temaet angst, og er siste del av kursplakken.
Mestringskursene er åpent for alle som ønsker det, for alle innbyggere i Orkdal, Agdenes, Meldal og Snillfjord.
Du kan melde deg på til kurs via vår lavterskeltelefon: 907 94 440 på hverdager mellom kl. 12 og 15.
Lenker til mer informasjon om kognitiv terapi og andre former for selvhjelp:
Veiledet selvhjelp
Selvhjelp er å ta tak i egne muligheter, finne fram til egne ressurser, ta ansvar for livet sitt og selv styre det i den retning en ønsker. Det er å finne fram kunnskap, erfaring og drivkrefter du ikke visste at du har.
Veiledet selvhjelp er en metode for systematisk samarbeid mellom pasient og helsepersonell, der du som pasient selv står for gjennomføringen av tiltakene. Forskning har vist at denne fremgangsmåten gir gode resultater ved en rekke former for psykiske helseproblemer.
Metoden går ut på at helsepersonell informerer deg om det aktuelle psykiske helseproblemet du søker hjelp for, enten det er symptomer på stress, depresjon, angst eller søvnproblemer, og hvordan det problemet kan motvirkes. Du får tilgang til selvhjelpsmateriell, enten direkte eller ved at du informeres om hvor du kan få tak i dette. Det kan være i form av brosjyrer, bøker eller internettbaserte programmer. På denne nettsiden finner du mye informasjonsmateriell som kan brukes som veiledet selvhjelp: kognitiv.no/tilbud-til-deg/selvhjelp/. Samtidig tilbys du oppfølgende samtaler, der dine konkrete erfaringer med bruk av selvhjelpsmateriellet diskuteres. Tiltaket bør ha en viss varighet, slik at du får tid til å prøve ut ulike metoder og gjøre deg erfaringer som kan du drøfte med din medhjelper.
Veiledet selvhjelp bygger vanligvis på prinsipper fra kognitiv terapi. En viktig del av et slikt tilbud ved for eksempel depresjon er råd om:
• hvordan du kan håndtere stress og løse problemer
• hvordan du kan motvirke overdreven negativ tenkning og pessimisme
• hvordan du kan øke mengden av aktiviteter i hverdagen, spesielt aktiviteter som kan gi økt opplevelse av mestring og tilfredsstillelse
• hvordan du kan bruke støttespillere i nærmiljøet – og bli en bedre støttespiller for deg selv
• hvordan du kan unngå sosial isolasjon
Her er noen nyttige lenker til selvhjelp på nettet:
- www.hjelptilhjelp.no er en nettportal om helse. Her finner du sider både for psykisk helse og rus. Har kan du søke opp hjelpetilbud og kurs, lese nyheter om for eksempel angst, depresjon, spiseforstyrrelser, traumer, ADHD, autisme, rus og mye mer. Du kan finne bøker, apper, og videoer.
- Norsk Helseinformatikk tilbyr nettbaserte selvhjelpskurs for søvnvansker, angst eller depresjon: https://nhi.no/psykisk-helse/psykisk-egenpleie/selvhjelpskurs-for-psykiske-lidelser/
- NKS Veiledningssenteret for pårørende: Dette er et gratis og faglig lavterskeltilbud for pårørende til rusavhengige.
- Angstringen.no: En stiftelse som har som mål å spre erfaringsbasert kunnskap om angst og selvhjelp basert på et helhetlig menneskesyn: “Det finnes iboende krefter i alle til å selv ta tak i og endre på egen livssituasjon, til å aktivere egne ressurser. “ Stiftelsens idealistiske arbeid drives av mennesker som bruker sin egen opplevelse og erfaring med angst.
- ROS: Rådgivning om spiseforstyrrelser er en landsdekkende interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat, kropp og selvfølelse – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende. ROS tilbyr støtte, råd og veiledning for de som sliter med en spiseforstyrrelse eller som har et problematisk forhold til kropp, mat, trening og følelser. Pårørende/nærstående er også velkommen til å ta kontakt Rådgivningstjeneste er tilgjengelig på telefon, chat og e-post.
- Helsenorge: Helsenorge.no er den offentlige helseportalen for innbyggere i Norge. Innholdet blir levert av ulike aktører i helsesektoren, og det er Direktoratet for e-helse som har ansvar for drift og utvikling av nettstedet. Her er det både informasjonssider og selvbetjeneningssider.
- RUStelefonen: En offentlig og landsdekkende veiledningstjeneste hvor du anonymt kan ta kontakt via telefon, chat eller spørreskjema. RUStelefonen tilbyr støtte og veiledning, samt informasjon om rusmidler og hjelpeapparat.
Her er lenker til bruker- og selvhjelpsorganisasjoner på nett:
- LINK Trondheim: LINK Trondheim, senter for selvhjelp og mestring er en arena for alle som har behov og ønsker å bearbeide sine livsproblemer sammen med andre i en selvorganisert selvhjelpsgruppe. Her kan mennesker i ulike livssituasjoner og med forskjellige problemer delta. For eksempel hvis man er ensom, har havnet utenfor arbeidslivet, sliter med hverdagen som student, er pårørende, har familiære problemer og lignende. LINK Trondheim er et sted for alle, uavhengig av hvilket problem man ha.
- Selvhjelp Norge: Nasjonalt kompetansesenter for selvorganisert selvhjelp, Selvhjelp Norge, er drevet av stiftelsen Norsk Selvhjelpsforum på oppdrag fra Helsedirektoratet. Distrikstkontoret for Nord- og Sør-Trøndelag ligger i Trondheim.
- Leve: landsforeningen for etterlatte ved selvmord.
- ADHD Norge: adhdnorge.no/ En frivillig organisasjon for mennesker med ADHD og deres pårørende. Sør-Trøndelag Fylkeslag har lokaler i bygningen til Anleggspartner 1 i Strandveien 98B, Trondheim. Her er det treffsted og andre aktiviteter.
- mentalhelse.no/. Mental Helse og Mental Helse Ungdom: Brukerorganisasjon for mennesker med psykiske lidelser. Mental Helse er en sosialpolitisk interesseorganisasjon som jobber for at alle skal ha en best mulig psykisk helse. Mental Helse er en landsdekkende medlemsorganisasjon.
- facebook.com/mhuorkdal/?fref=ts.Mental Helse Ungdom Orkdal
- facebook.com/groups/1651237755163662/?fref=ts Mental Helse Orkdal
- lpp.no/om-lpp Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse. En landsomfattende ideell interesse- og brukerorganisasjon for pårørende innen psykisk helse. LPP har lokallag i Trøndelag. HAr rådgivningstelefon og selvhjelpsgrupper.
- psykiskhelse.no/ Rådet for psykisk helseer en paraplyorganisasjon som består av 29 medlemsorganisasjoner som er opptatt av psykisk helse fra ulike perspektiver. Jobber for en positiv endring for enkeltmennesker, i lokalmiljøet og i samfunnet.
- motstoff.no/radgivningstjenester/. Landsforbundet Mot Stoffmisbruk (LMS): Tilbyr rådgivningstjenester i form av to tjenester; Pårørendesenter og Pårørendetelefon. LMS er Norges største organisasjon av og for pårørende av rusavhengige. Er en partipolitisk og ideologisk uavhengig organisasjon.
Veiledning og undervisning
Veiledning og undervisning
Med gode fagfolk med bred kompetanse på fagfeltet psykisk helse og rus kan vi tilbyr veildning og undervisning på mange ulike tema til våre samarbeidspartnere.
Kommunen har et godt etablert system for faste veiledningsmøter både internt i avdeling for psykisk helse- og rusarbeid, og med våre faste samarbeidsparter: NAV, Orkdal DPS, BUP Orkdal, alle legesentrene i kommunen, Orkdal Helsetun, Hjemmetjenesten, Helsesøstertjenesten, Barneverntjenesten, kommunens bolig- og husbankteam, Rosenvik, Fysio- ergoterapitjenesten og LAR.
Ta kontakt med oss om du har ønsker om undervisining eller veiledning.
Vi har etablert et godt samarbeid med N.K.S. Veiledningssenteret for pårørende. Dette er et gratis og faglig lavterskeltilbud for pårørende til rusavhengige. Veilederne har taushetsplikt, og din historie blir ikke nedtegnet og oppbevart. Ta kontakt for avtale på tel: 74 83 38 69 / 451 42 144
Du kan lese mer om N.K.S. Veiledningssenteret her: http://veiledningssenter.no/
Mestre sinne
Å kontrollere SINNE kan være vanskelig.
Men, det er viktig for DEG og DINE NÆRMESTE.
Det blir nytt tilbud om kurs for innbyggerne i ORKLAND i uke 38, den tredje uka i september 2019. Vi kommer med mer informasjon når det nærmer seg.
Kursholdere: Evy Ysland og Sverre Solberg.
Ta kontakt med Orkdal kommune tlf.: 907 94 440 (hverdager mellom kl. 12 og 15)
NRK TV - Se Puls: https://tv.nrk.no/serie/puls/MDHP12001313/29-04-2013#t=39m55s
NRK Radio : https://radio.nrk.no/serie/nyhetsmorgen/NPUB50007916/26-04-2016#t=1h15m49s