figur

Illustrasjon som viser kommunens plansystem. Kilde: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

 

Kommunen er pliktig til å utarbeide planstrategi minst en gang i hver valgperiode.Planstrategien er kommunens verktøy for å fastsette planarbeidet i valgperioden, og drøfter behovet for å revidere kommuneplanen. Kommuneplanen er kommunens overordnede styringsdokument, og skal ivareta både kommunale, regionale og nasjonale mål og interesser. Kommuneplanen består av en samfunnsdel og en arealdel med tilhørende kart. Det kan også utarbeides kommunedelplaner for deler av kommunens areal eller for egne tema.

Kommuneplanens samfunnsdel fastsetter mål og strategier for utvikling av kommunen mange år fremover. Gjeldende samfunnsdel ble vedtatt i 2013.

Kommuneplanens arealdel er den overordnede planen for forvaltning av kommunens arealer. Arealdelen består av en planbeskrivelse, bestemmelser og retningslinjer, og et kart. Gjeldende arealdel ble vedtatt i 2014, med en revisjon i 2015. Kartet som viser arealformål i kommuneplanen er tilgjengelig via kommunekart eller kommunens karttjeneste Orklakart.

Kommuneplanens handlingsdel med budsjett revideres årlig, mer informasjon om dette her.

Kommunen utarbeider og forvalter arealplaner i henhold til plan- og bygningsloven, og saksbehandler private reguleringsplanforslag. En reguleringsplan er en mer detaljert plan enn kommuneplanen, og angir bruk og vern av arealer og fysiske omgivelser, for avgrensede områder. I områder hvor det foreligger en reguleringsplan skal søknadspliktige tiltak utføres i henhold til denne. I dagens lovverk er det to typer reguleringsplaner: områdeplan og detaljregulering. Områdeplanene utarbeides i hovedsak av det offentlige. Private aktørers forslagsrett er knyttet til detaljplan. Les mer om det å fremme et privat reguleringsplanforslag her.

Èn eiendom kan være berørt av flere plantyper.

Kommunen utarbeider i tillegg tema-/fagplaner innenfor de ulike sektorene.