Tore Løvstrand[1].JPG

-Jeg er utrolig stolt og beæret over tildelingen.  Det sa en tydelig rørt Tore Løvstrand i sin takketale da han ble hedret for sin innsats i Norges fredsbevarende styrker i Libanon på 1990-tallet. 

Den høytidelige tildelingen foregikk på hovedarrangementet for 75-årsmarkeringen av sabotasjeaksjonene mot Thamshavnbanen i Orkdal kulturhus 31. oktober.  Overrekkelsen ble foretatt av stabsoffiser Morten Angvik-Kristiansen, som i sin tale framhevet innsatsen de norske styrkene gjorde i UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) over flere tiår.

Respekt og anerkjennelse

-  I år er det førti år siden de første soldatene dro nedover. Vi har i dette jubileumsåret hatt fokus på at Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner skal deles ut til de som ennå ikke har mottatt disse. Dette for å vise vår respekt og annerkjennelse for den innsatsen de har gjort i internasjonal sammenheng for Norge, sa Kristiansen og festet medaljen. Løvstrand er opprinnelig fra Trondheim, men er bosatt i Orkdal og jobber til daglig som fagleder ved Årlivoll skole på Svorkmo.

Verdig ramme

Publikum_1200x677.jpg
Kristiansen framholdt at det var viktig å få delt ut medaljen i en høytidelig sammenheng, og markeringen av sabotørenes innsats under 2. verdenskrig var en utmerket anledning. Medaljen ble ikke innstiftet før i 2000, og derfor er det fortsatt veteraner som ikke har mottatt den ennå. Tore Løvstrand ble også tildelt Forsvarets spesiallagede mynt for de som tjenestegjorde i Libanon.

Seremonien ble avsluttet med at Orkdal storband framførte nasjonalsangen, mens en fullsatt sal reiste seg, sang med, og hyllet krigssabotører og medaljemottaker Løvstrand.

 

Fakta om UNIFIL-operasjonen i Libanon

Det var påsken i 1978 at de første norske soldatene ble sendt til UNIFIL-operasjonen i Libanon.
Da oppdraget ble avsluttet 20 år senere hadde over 22.000 nordmenn deltatt.
Det som egentlig skulle være en kortvarig fredsbevarende operasjon endte opp med å strekke seg over flere tiår.

Kilde: NTB