Tett på1_1200x1211.jpg

Ingrid Voll, Torgeir Strøm og Oddbjørn Bang her avbildet utenfor Thams-paviljongen på Orkanger.

- Vi ønsker å bidra aktivt i kampen mot arbeidslivskriminalitet, og sikre at våre innbyggere får trygge og gode tjenester når de skal bygge.

Det sier ordfører i Orkdal kommune, Oddbjørn Bang.

De aller fleste forbrukere ønsker å bruke seriøse håndverkere når de skal ha noe gjort. Å finne dem kan imidlertid by på utfordringer. Derfor blir Tett på Orkdal nå lansert.

Råd og veiledning
Tett på er et samarbeid mellom Skatteetaten, Arbeidstilsynet, NAV og politiet. Mandag 29.oktober var representanter fra byggebransjen, Fellesforbundet og samarbeidspartnerne samlet på Orkdal rådhus til et informasjonsmøte om tiltaket.

- Kort fortalt vil forbrukere som kjøper nytt hus eller hytte i Orkdal bli oppringt av Skattetaten. Det samme gjelder alle som sender byggesøknad til kommunen, sier Torgeir Strøm, som er Skatteetatens landsdekkende koordinator for tiltaket.

I samtalen gis det gode råd og tips til innbyggerne om hvordan de kan sikre seg seriøse håndverkere til å utføre jobben. Alle som får telefon vil også få tilsendt en veileder som gir fyldig informasjon om temaet.

Arbeidslivskriminalitet

- I telefonsamtalen gir vi veiledning om hvordan informasjon fra viktige registre og andre åpne næringsdata kan brukes til å velge seriøse håndverkere. Sammen med noen enkle råd om hva det er viktig å huske på ved valg av håndverker er dette et bidrag til å hindre at useriøse får innpass i markedet, sier Strøm, som har fått svært positive tilbakemeldinger fra bransjeorganisasjonene for satsingen de nå gjør.

Gode tilbakemeldinger

Tett på har vært i gang i Trondheim siden mai 2016 med svært gode resultater.

- Vi har ringt i overkant av 8 000 huseiere så langt. En undersøkelse viser at 8 av 10 sier at de opplever samtalen som positiv. Like mange tror også at tiltaket vil kunne være med å bidra til at etterspørselen etter useriøse håndverkere vil reduseres, sier Strøm.

Nå er Tett på satt i gang i flere kommuner i Trøndelag, herunder Orkdal. Tiltaket er også i gang i kommuner i Buskerud, Telemark, Vestfold og Vest-Agder.

- Det er ikke mange dagene til de første orkdalingene får telefon, sier plan- og forvaltningssjef i Orkdal kommune, Ingrid Voll.

Hun er glad for at det er bred enighet blant landsdekkende organisasjoner om å komme et alvorlig samfunnsproblem til livs.

Landsdekkende samarbeidspartnere

Følgende aktører står bak tiltaket:

  • De kommunene tiltaket gjennomføres i
  • Direktoratet for Byggkvalitet
  • Forbrukerrådet
  • Huseiernes Landsforbund
  • Byggenæringens Landsforening
  • Fellesforbundet
  • Finans Norge
  • Norges Eiendomsmeglerforbund
  • Norsk Takst
  • Samarbeid mot svart økonomi – SMSØ (LO, NHO, YS, Unio, KS og Skatteetaten)