Øvelse2.JPG 

- Ivaretakelse umiddelbart etter en katastrofe vil ha positive helseeffekter for de berørte.

Det sier beredskapsleder i Orkdal kommune, Arnt Tronvoll, som mandag hadde samlet nærmere 40 fagpersoner fra en rekke kommuner og andre instanser til fagdag på rådhuset.

I oktober og november 2018 vil Norge være vertsnasjon for NATO-øvelsen Trident Juncture. Øvelsen blir en av alliansens største øvelser, og vil i hovedsak pågå i Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark. I forbindelse med NATO-øvelsen, har Helse- og omsorgsdepartementet bestemt at også helsesektoren skal øve. Denne helseøvelsen skal være samordnet med Trident Juncture.

Masseskade
Orkdal er plukket ut som et av stedene i landet der det skal øves på såkalt masseskade. Det skal øves på å redde liv og gi helsehjelp når mange er skadd. Her kan du lese mer om øvelsen i Orkdal. 

I forbindelse med høstens nasjonale helseøvelse har Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS Øst) tilbudt opplæring til deltakende kommuner.

Nytteverdi

- Vi har invitert alle deltakende kommuner i legevaktsamarbeidet SIO på denne fagdagen, sier beredskapsleder i Orkdal kommune, Arnt Tronvoll.

Legevakten i Orkdalsregionen har lokaler ved Orkdal sjukehus og er felles interkommunal legevakt for Agdenes, Frøya, Hemne, Hitra, Meldal, Orkdal, Rennebu, Rindal, Skaun, Snillfjord og Surnadal.  

- Opplæringen er spesielt rettet mot de kommunale psykososiale kriseteamene, men alle som jobber innenfor psykososial omsorg vil ha nytte av fagdagen, sier Tronvoll.

Lokal hendelse
På fagdagen fikk deltakerne prøve seg på en praktisk og realistisk øvingshendelse hentet fra nærområdet. Slik lød første del av oppgaveteksten:

“En tilfeldig bilist har ringt 113 for å fortelle at det har skjedd en kollisjon mellom to busser ved Osbrua. Den ene bussen har veltet i en grøft. Det er omfattende skader på begge busser. En rekke av passasjerene har kommet seg ut og oppholder seg i veikanten, i tillegg til å hjelpe medpassasjerer.”

Oppgaven de skulle løse var blant annet å utarbeide en handlingsplan der man skulle velge hvilke ressurser man skulle sende ut, hvilke eksterne instanser man ville involvere, og kartlegge aktuelle momenter knyttet til en slik ulykke.