- På en rask spasertur i og rundt Orkanger kan du besøke flere store byggeprosjekter, og flere vil det bli, sier assisterende rådmann, Steinar Gaustad.
På Rømmeområdet er det igangsatt to store prosjekter. Første byggetrinn på Rømmetunet er i ferd med å reise seg, et bygg med 23 leiligheter. Lengre øst på området, ved siden av Reme-Gården, er grunnarbeidene til Haldorgården kommet i gang. Dette blir et kombinert leilighets- og næringsbygg der Skatteetaten skal inn i første etasje. Det er skattekontorene på Støren, Melhus, Brekstad, Hitra og Orkanger som samles i gården. Kontoret vil til sammen gi arbeid til 27 ansatte, og skal tas i bruk i mars 2019. I samme bygg blir det også 15 leiligheter.
Her skal Haldorgården bygges, oppkalt etter Haldor af Reme, som var den første gårdbrukeren som kan knyttes til området.
Nye næringer
Rusler man videre nedover mot Grønøra legger man merke til både utbyggingen på Oti-sentret, og at grunnarbeidene på Isfjord Norways nye produksjonslokaler på nabotomta er i gang. Legger man turen over Grønørbrua kan man heller ikke unngå å se det gigantiske området som Norsk kylling skal disponere.
- Til sammen vil disse to bedriftene gi anslagsvis mellom 300 til 350 arbeidsplasser. Det vi opplever er at slike etableringer skaper ringvirkninger. Nutrimar etablerer seg her, og vi har allerede konkrete signaler fra flere aktører som er aktuelle for etablering på Grønøra, sier Gaustad, som er svært fornøyd med at man har sikret seg aktører innenfor næringsmiddelproduksjon.
Etableringen av Norsk kylling har allerede ført til at flere nye næringsaktører ser mot Grønøra.
Balansert vekst
Selv om ikke alle arbeidstakerne knyttet til disse etableringene nødvendigvis vil flytte til Orkdal, mener rådmannen kommunen er godt rustet for å håndtere tilflyttingen.
- For oss er det viktig å ha en balansert befolkningsvekst. Det mener vi er sentralt for å kunne planlegge gode offentlige tjenestetilbud, sier Gaustad, som vet at det det allerede er flere familier tilknyttet de store etableringene som er aktive i det lokale boligmarkedet.
Folkehelse og omdømme
Hvis man snur og setter kursen tilbake og kaster blikket mot Orklahallen, ruver byggekranen over den tidligere parkeringsplassen, eller sirkustomta, som den ble kalt på folkemunne. Der er også grunnarbeidet i full gang til det som nok må betegnes som et flaggskip når det gjelder helse- og velværetilbudet til innbyggerne.
- Folkehelsesenteret vil inkludere helserelaterte tilbud i stor skala, i tillegg til badeanleggene som i vannflatestørrelse vil måle seg med Pirbadet i Trondheim. Vi mener dette tilbudet vil sette oss ytterligere på kartet og styrke omdømmet, samtidig som det vil bli et aktivum for befolkningen i hele regionen, sier Gaustad.
Han framholder også energi- og miljøløsningene som er velges vil gjøre bygget banebrytende og vil bli lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt.
Folkehelsesenteret vil komplettere et allerede svært godt aktivitetstilbud i Idrettsparken.
Lokale ringvirkninger
Lenger opp i Idrettsparken kan man også se at byggingen av flerbrukshuset til Orkanger Idrettsforening nærmer seg ferdigstillelse. Bygget har to etasjer med inngang, vaskerom, garderober, dusj og toalett i sokkeletasjen. I første etasje blir det kontor, aktivitetssaler, lager og toalett. I loftsetasjen etableres det teknisk rom og boder.
De øvrige omtalte prosjektene ferdigstilles i løpet av 2019 og 2020
Det satses dermed godt for tiden, både når det gjelder å legge til rette for næringsutvikling og boligbygging samt å sørge for at tilflyttere og øvrige innbyggere får gode kommunale tjenester og muligheter for en aktiv og meningsfull fritid.
- I tillegg er det selvsagt et stort poeng at lokalt næringsliv i stor grad er involvert i prosjektene med leveranse av varer og tjenester, noe som i selv har en stor verdi, poengterer Steinar Gaustad, som legger til at ved å utvide spaserturen ville man kunne se at byggeaktiviteten har vært, og er stor flere steder i kommunen.
Flerbrukshuset glir svært godt inn i terrenget, der det ligger hevet over stadionanlegget på Orkanger.