Gjedde Odd Terje Sandlund.jpg

Foto: Odd Terje Sandlund

Denne uka gjennomføres rotenonbehandling for å redde elvemusling i Sikavassdraget i Orkdal. Behandlingen gjøres for å fjerne gjedde som er den største trusselen for muslingen.

Gjedde finnes ikke naturlig i Sikavassdraget, men er satt ut av mennesker. Gjedda truer elvemuslingen indirekte da den spiser opp ørreten, som er vert for muslingen. Uten ørret kan ikke muslingen leve.

- Dette er miljøkriminalitet av verste sort, sa fiskeforvalter Anton Rikstad på et pressetreff ved Sika tirsdag formiddag.

Pressetreffet var i anledning at det tirsdag 28. og onsdag 29. august gjennomføres rotenonbhandling av vassdraget, et arbeid som kommer som et resultat av et godt samspill mellom flere aktører.

Lokalt initiativ

- Det er grunn til å trekke fram Orkdal kommune og de nødvendige beslutningene som ble gjort for at vi nå er i gang, sa Kari Tønset Guttvik, som er seksjonsleder hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Man regner mulighetene som svært gode for å bli kvitt gjedda, etter at i alt ni personer har deltatt i det operasjonelle arbeidet, ledet av Helge Bardal fra Veterinærinstituttet. Han framhever det gode samarbeidet med Orkdal energi, som har sørget for å tappe ned Sika til et minimum.

Turtum2.JPG

Helge Bardal leder selve operasjonen, mens Marte Turtum fra Vannområde Orkla har vært sentral i forberedelsesfasen av prosjektet. Foto: Steinar Larsen

Samarbeid
Arbeidet ble initiert av lokale krefter, og etter to års planlegging gjennomføres nå en redningsaksjon for den eneste bestanden av den trua arten elvemusling som finnes i hele Orklavassdraget. Tiltaket er et samarbeidsprosjekt mellom Orkla vannområde, Orkdal kommune, og Fylkesmannen. Veterinærinstituttet, NINA, TOFA og Orkla fellesforvaltning har viktige oppdragsfunksjoner i prosjektet. Miljødirektoratet har gitt tillatelse til tiltaket etter søknad fra Fylkesmannen.

Elvemusling.JPG

Elvemuslingen er nesten utryddet i Europa, men i Trøndelag finnes den i en del vassdrag. Hver enkelt musling kan rense opp til 50 liter vann i døgnet.

Elvemusling
Elvemuslingen er sterkt truet i Europa. Trøndelag er kjerneområde for elvemusling i Norge og har følgelig et stort ansvar for å ta vare på arten. Den eneste bestanden vi kjenner i Orklavassdraget er i Sika. Sikavassdraget har en bestand på ca 4000 elvemuslinger, men rekrutteringen er dårlig.

Biologi
Elvemuslingen har en meget spesiell livssyklus. Når larvene fødes utpå høsten, fester de seg til gjellene på aure eller laks og lever der det første året. Deretter slipper de seg ned på bunnen og lever nedgravd i grusen i flere år før de kommer til overflata. Der lever de av å filtrere vatnet, opptil 50 liter pr døgn og bidrar slik til god vannkvalitet. Elvemuslingen har eksitert i 80 millioner år, helt siden dinosaurenes tid og har overlevd helt fram til i dag. Enkeltindivider kan bli mer enn 200 år gamle og er på en måte et levende leksikon. Analyse av 100 år gamle vekstsoner i en elvemusling kan si oss mye om blant annet klimaet og miljøet i 1918.

I Sika er aure vertsfisk for elvemuslingen. Etter utsettingen av gjedde er aurebestanden sterkt redusert, noe som er vanskeliggjør elvemuslingens formering. Ved å fjerne gjedda, vil aurebestanden ta seg opp igjen og det vil bli flere elvemuslinger.

Sika.jpg

Lite vann igjen i Sika etter at Orkdal energi tappet ned for å redusere vannmengden. Foto: Steinar Larsen