Eivind Selven, her sammen med Karin Røttereng, under et lokalt arrangement der de orienterte om dopingarbeidet i Orkdal. Foto: Ingrid S. Hultgreen, Avisa Sør-Trøndelag.
Orkdal var første kommune med antidopingavtale. På onsdag fikk 230 konferansedeltakere høre Karin Røttereng fortelle om resultatene.
Treningskultur, sosiale medier, ansvar som påvirkere, motivasjon, kroppsfokus og kosttilskudd var blant temaene da Antidoping Norge avholdt nasjonalt seminar på Lillestrøm onsdag denne uka. Diskuterte trening, kropp og prestasjon
Først i landet
På konferansen var det også satt fokus på vellykket lokal og regional forebygging av dopingbruk blant unge. Under dette temaet hadde Røttereng et 20 minutters foredrag med tittelen “Sammen mot doping i Orkdal.”
- Orkdal kommune var den første kommunen som skrev en slik samarbeidsavtale med Antidoping Norge, forteller Røttereng, som er SLT-koordinator i Orkdal kommune. SLT står for samordning av lokale rus og kriminalitetsforebyggende tiltak
Økende problem
Samarbeidet mellom Antidoping Norge og Orkdal kommune er en del av en større satsing i kommunens ruspolitiske handlingsplan, der blant annet doping som samfunnsproblem er et av områdene det skal jobbes med.
- Hvorfor ble et slikt prosjekt prioritert i Orkdal kommune?
-Bakgrunn for prosjektet var at dopingbruk ble sett på som et generelt voksende helseproblem blant ungdom, også i Orkdal. Vi ønsket å skape en arena hvor representanter fra ulike fagområder kunne komme sammen for å utveksle erfaringer, diskutere hvordan vi skal håndtere problematikken, avdekke og hjelpe og ikke minst – forebygge, sier hun.
Kloke valg
- Hva er bakgrunnen for at ungdom tyr til dopingmidler?
- Vi vet at det finnes miljøer der utseendet er en sterkere drivkraft enn sunnhet og velvære, og at kroppspresset preger oss stadig mer. Informasjon og holdningsskapende arbeid er viktige forebyggende tiltak i innsatsen mot doping. Vi må gjøre barna og ungdommene våre i stand til å ta kloke valg, og ikke minst vi voksne må være gode forbilder, sier Røttereng.
- Avtaleperioden med Antidoping Norge går ut ved årsskiftet, og hva skjer nå?
- Antidoping Norge har bidratt med betydelig kunnskap med bakgrunn i og mange års erfaring i forebyggende antidopingarbeid. I prosjektperioden har utvalgte ressurspersoner i Orkdal kommune fått overført kompetanse og hevet kunnskapen. Dette skal nå videreføres i det daglige arbeidet, sier Røttereng.
Rene aktører
- På hvilke måter vil dette foregå?
- Blant annet ved å delta på fagsamlinger og nettverksmøter vil helsepersonell, lærere, trenere og andre øke sin egen kjennskap til doping som samfunnsproblem. Disse får i oppgave å formidle dette videre, sier SLT-koordinatoren, som vil framheve samarbeidet med treningssentrene, idrettslagene, de videregående skolene og politiet i Orkdal i prosjektperioden.
Alle de tre treningssentrene i Orkdal er nå rene senter, og i januar vil idrettslagene få mulighet til å være pilot for en helt ny sertifisering av rene idrettslag.
- I Orkdal er det ennå bare Orkdal idrettslag som er rent idrettslag, opplyser Røttereng, som håper de øvrige idrettslagene i kommunen nå vil benytte muligheten til å følge opp.
Engasjement
Røttereng sier det kan være litt urettferdig å trekke fram enkeltpersoner i et slikt stort prosjekt, men allikevel velger hun å trekke fram en som virkelig er engasjert i temaet.
- Jeg vet at jeg har hele prosjektgruppa med meg når jeg trekker frem fysioterapeut Eivind Selven fra Orkanger fysioterapi og osteopati (OFO.) Eivind brenner for dette og det gjenspeiler seg i hans engasjement i prosjektarbeidet. Jeg er derfor veldig glad for at han er en av flere som har sagt at han ønsker å utgjøre en del av nettverksgruppa som skal jobbe videre med dette. Eivind Selven, Arnhild Skjølberg og Karin Røttereng i Fysioterapeuten 2016
Eivind Selven var for øvrig også til stede på Antidoping Norges nasjonale seminar på Lillestrøm.