Aage ved Isfjord[1].JPG

- Det handler om å skape nettverk, snakke med og ikke til. Hvis man i tillegg er løsningsorientert, er det mye som ordner seg.

Tekst & foto: Steinar Larsen

Aage Schei er tydelig og klar i sitt budskap. Etter nesten ti år som næringssjef i Orkdal kommune, er det slutt 21. desember. Det har vært en særdeles innholdsrik periode i kommunen, der man har høstet fruktene etter å ha erklært seg som industrikommune nr. 1 i en årrekke.

Nyttig kunnskap

I tillegg er det ingen tvil om at kommunen har vært svært aktiv, gjort strategiske grep og hatt en særdeles aktiv næringssjef. Det har nemlig ikke manglet på bedrifter som har kastet sitt blikk mot Orkdal kommune og deres næringsarealer.

Da Schei begynte i jobben i 2010, hadde han hatt ulike lederstillinger i næringslivet siden 1976.

- Den kunnskapen har jeg selvsagt hatt svært stor nytte av. Det å vite hvordan næringslivet tenker i sine beslutningsprosesser er helt avgjørende, sier Schei, som også poengterer at tillit er vesentlig faktor for å lykkes.

Dyktig administrasjon

Næringslivet forventer at en kommune er utadrettet i sitt næringsarbeid. De ønsker rask og effektiv behandling av søknader. Tidsaspektet er ofte en avgjørende faktor.

- I all hovedsak vil jeg si at Orkdal kommune er dyktig i slike saker. Vi har en effektiv og god kommuneadministrasjon. Eksempelet med etableringen av Norsk Kylling på Furumoen er ikke enestående, men selvsagt et svært synlig eksempel på at det å være på hugget fra start til mål i prosessen gir resultat.

Her kan du lese om byggeaktiviteten på Orkanger

Politisk involvering

Schei peker på betydningen av at kommunen har tilrettelagt arealer for etablering og har gode planer klare når næringslivet viser interesse. Samtidig trekker han fram organisering av arbeidet og den tette dialogen med politikerne som en suksessfaktor.

- Hos oss fungerer formannskapet som et næringsutvalg. Det betyr at sentrale kommunepolitikere tidlig får kjennskap til planer, og blir brukt som arena for bedrifter som ønsker å presentere seg. Denne modellen fungerer svært godt, framhever Schei, som ikke har sans for innføring av lobbyregister på kommunalt nivå.

Fortrolighet

- Koblingen med tidlig involvering av ordfører og politisk ledelse er nødvendig i næringssaker. Men det ligger i sakens natur at en del av innholdet i dialogen med næringslivet er av en slik art at det ikke kan komme ut til offentligheten når som helst.  Det betyr ikke at det handler om lyssky virksomhet, men at dialogen må skje i fortrolighet. Uten denne tryggheten er jeg redd det ikke blir mange samtaler med næringslivet.

Aage Schei ved kylling_1600x1432.jpgI 2021 vil Norsk Kylling åpne verdens mest energismarte fabrikk på Furumoen. Allerede er det kjent at etableringen vil åpne opp for ytterligere bedriftsetableringer i området. 

I endring

Selv om han har vært mest profilert gjennom nyetableringssaker, har Schei også et tett og godt samarbeid med det eksisterende næringslivet. Han er klar på at det er viktig å ta vare på det næringslivet vi har, men helt avgjørende å ta inn over seg at verden er i endring. Dette påvirker også det som skjer lokalt.

- Det er enkelt å slå seg på brystet å si at vi er fornøyd slik vi har det i dag. Vi må imidlertid innse at det er helt nødvendig å ha påfyll av nye bedrifter. Vi må ta høyde for at i løpet av noen år kan andre være helt borte.

Schei er imidlertid raskt ute med å rose lokalt næringsliv for deres omstillingsevne.

- Lokal industri er svært gode på akkurat det. Det er en kultur for å tilpasse seg endringer, se bare på Washington Mills som gang på gang finner nye forretningsområder når markedet endrer seg. Det er rett og slett imponerende.

Samspill

Han er både resultatorientert, utålmodig, opptatt av å lykkes, og innrømmer at han føler en stolthet når nye næringsbygg reiser seg. Samtidig er han helt klar på at resultatene på ingen måte er hans fortjeneste alene.

- På ingen måte. For det første har jeg jobbet sammen med dyktige folk. Min jobb har vært å ha dialog med nettverket mitt, mens andre tilfører den nødvendige kompetansen for å få sakene behandlet slik de skal i offentlig sektor.

Han vil nødig nevne navn, men kommer ikke utenom assisterende rådmann Steinar Gaustad, som han beskriver nærmest som et levende leksikon.

Reell konkurranse

Norsk Kylling og Isfjord Norway ligger hans hjerte nær når han blir bedt om å nevne noen prosjekter han vil framheve.

- I disse tilfellene var vi i reell konkurranse med andre kommuner, og ble valgt fordi begge bedriftene opplevde å bli møtt av en kommune som så bedriftenes behov. De fikk en klar forståelse av at her hersket det nærings- og industrikultur. Dette har vi fått bekreftet i ettertid av begge aktørene. 

Vokser sammen

Schei er også svært optimistisk i forhold til fortsatt næringsvekst på Orkanger.

- Den kommer til å fortsette. Om noen år er næringsarealene på Bårdshaug vest vokst sammen med Furumoen, det føler jeg meg helt sikker på.

Like sikker er han imidlertid ikke når det gjelder havneutbyggingen på Orkanger, der det fortsatt ikke har skjedd så mye til tross for Trondheim Havns store planer.

- Kommunen har lagt ned store ressurser i dette arbeidet og hvis jeg skal peke på noe jeg ikke er tilfreds med, så er det akkurat dette.

Ydmyk og løsningsorientert

Som næringssjef er han vant til å være på fornavn med næringslivsledere, kunne ta en kopp kaffe og diskutere aktuelle utfordringer og ideer. Han har på ingen måte vært en typisk byråkrat, men ser på seg selv som en katalysator for utvikling.

Scheis etterfølger vil få et større geografisk område å forholde seg til, når Orkdal blir en del av Orkland fra 2020. I seg selv en spennende utfordring, tror Schei, som har noen råd med på veien.

- Det er viktig å skape seg et godt nettverk i næringslivet. Å snakke med, og ikke til. Ta en kopp kaffe med folk. Lytt, vær ydmyk og løsningsorientert. Manøvrerer man riktig så går det ofte bra, sier den avtroppende næringssjefen, som mener handlingsrommet er stort hvis man tolker paragrafer og regelverk ut fra at det er forskjell på begrepene skal, kan og bør.

Ikke på latsida

Fra nyttår får han tittelen pensjonist, men lover at det ikke blir noen rolig tilværelse. Det er han fast bestemt på. Han kommer til å blåse liv i sitt gamle personlige selskap, og har allerede noen planer om hva han skal bruke det til.

-Det skal også bli mer tid på hytta i Aure. Jeg liker meg på sjøen, og vil tilbringe mer tid i båten og fiske mer. Dessuten er jeg glad i å jobbe i skogen, og motorsaga skal få prøvd seg framover, humrer han.

Minimum to ganger i uka er han på treningssenter, noe han også tenker å fortsette med.  Han ser også for seg å benytte fasilitetene i Orklandbadet, som blir en del av folkehelsesenteret som åpner på Orkanger våren 2020. Dette senteret, som vil bli et signalbygg og gi rom for mye aktivitet, er også av prosjektene Schei har vært sterkt delaktig i. Han håper og tror at Orklandbadet vil bli et stort aktivum for folk i hele regionen, og kan avsløre at badebuksen allerede er innkjøpt.

Les Adresseavisens omtale av Folkehelsesenteret, der de skriver at Orkdal kommune vil ta kampen opp mot Pirbadet.