Miljøfyrtårn 1[1].JPG- Det nytter å sette miljøspørsmål på dagsorden. Det er det full enighet om rundt bordet. Atle Wormdal (t.v), sammen med Paul Inge Høiseth og Helga Romundstad.

Ekskludering fra anbudskonkurranser er bare en av konsekvensene man kan oppleve hvis man mangler miljøsertifisering. Det skjer ikke hos Orkla Stålkonsult på Grønøra.

- Den viktigste konsekvensen er at vi har fått et bevisst fokus på kontinuerlig forbedring, sier daglig leder Paul Inge Høiseth i entreprenørbedriften som i dag har 22 ansatte.

Det var i 2014 at bedriften gjennomgikk en prosess som ledet fram til miljøsertifisering gjennom stiftelsen Miljøfyrtårn. Dette er et anerkjent og effektivt verktøy for sertifisering og miljøledelse, som hjelper virksomheter å skape konkurransefortrinn av bærekraft. Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifiseringsordning for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Over 5800 virksomheter, fra små og mellomstore virksomheter, til store konsern og kommuner landet over, er i dag sertifisert.

Strengere krav

- Vi hadde på den tiden allerede merket at kommuner, fylker og staten stilte krav om slik sertifisering i sine anbudsdokumenter, sier kontorleder i bedriften, Helga Romundstad, som har hatt hovedansvaret for gjennomføring og oppfølging.

Etter å ha gjennomført prosessen med bistand fra en ekstern konsulent, ble bedriften sertifisert i 2014.

Bevisstgjøring

I en slik prosess blir alle rutiner i bedriften gjennomgått. Med smarte og digitale verktøy kan virksomheten enkelt og effektivt iverksette konkrete og lønnsomme bærekraftstiltak.

Miljøfyrtårn3_1200x958.jpgDaniel Dec og Richard Myren sorterer fraksjoner i containere som står plassert utenfor bedriftens verkstedlokaler.

- Kort sagt handler det om å forbedre sine miljøprestasjoner innen områdene arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport, sier Romundstad, som mener det i bunn og grunn betyr økt bevisstgjøring på alt fra de minste, kanskje mer ubetydelige områdene, til de store som faktisk betyr mye i kroner i øre for bedriften.

- Det handler om alt fra å slukke lyset i rom som ikke er i bruk, at man er bevisst på å kjøre bil sammen, og å skifte til crox når man skal inn i bedriftens kontorlokaler, til omfattende avfallsplaner på byggeprosjekter.  tillegg er det mye å hente på å kjøpe miljøvennlige byggematerialer.

Fikk kake

Miljøfyrtårn5_1200x1264.jpgJon Tronvoll fra Retura var synlig fornøyd med resultatene bedriften oppnådde ved rivingsarbeidet på Oti-sentret. Foto: Orkla Stålkonsult  

- Det er kostbart å ikke sortere, sier Høiseth, som bruker utbyggingen på Oti-Sentret som et eksempel.

Et omfattende rivearbeid måtte til da senteret skulle bygges om for noen år siden, noe som stiller store krav til korrekt sortering - alle fraksjoner må plasseres i riktig avfallscontainer for at resultatet skal bli bra.

- Da vi var ferdige, kom Jon Tronvoll fra Retura med kake til oss. Vi hadde oppnådd en sorteringsgrad på 93 prosent, noe som er et svært høyt tall, sier Høiseth, som trekker fram de ansattes vilje og evne som en av de viktigste suksessfaktorene i miljøarbeidet.

Resertifisering

For å sikre kontinuerlig forbedring må alle Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter resertifiseres hvert tredje år. Alle virksomheter mottar en påminnelse om resertifisering fire måneder før fristen går ut.

- Vi har god kontakt med Atle Wormdal i Orkdal kommune, som er godkjent sertifisør, sier Romundstad.

Orkdal kommune, som selv er en Miljøfyrtårn-kommune, er gjennom Wormdal autorisert til å drive sertifiseringsarbeide for virksomheter.

Ungdommen går foran

Bedriften har erfart at alle ansatte får et mer bevisst forhold til miljøspørsmålet.

- Jeg vil spesielt trekke fram de yngste medarbeiderne. De er nok hakket mer bevisste og sier tydelig fra hvis de oppdager at noen sluntrer unna, sier Romundstad.

- Å innføre Miljøfyrtårn hos oss er vel noe av det smarteste vi har gjort, avslutter en fornøyd Paul Inge Høiseth.  


 

 

Om Miljøfyrtårn

  • Miljøfyrtårn er en nasjonal miljøsertifiseringsordning driftet av Stiftelsen Miljøfyrtårn. Stiftelsen ble opprettet i 2003 av sentrale organisasjoner i næringsliv og offentlig forvaltning. 
  • Miljøfyrtårn-sertifisering er anerkjent av myndighetene ved offentlige innkjøp, og godkjent som miljødokumentasjon i anbudskonkurranser.
  • Miljøfyrtårn er den første nasjonale ordningen i Europa som er blitt anerkjent av EU-kommisjonen.

Hvorfor bli Miljøfyrtårnbedrift?

  • Bli bærekraftig
  • Oppnå konkurransefortrinn
  • Styrke merkevaren
  • Kutte kostnader
  • Sette mål og skap resultater
  • Senke sykefraværet
  • Få kvalitetsstempel
  • Bygge omdømme og lederskap

 

Miljøfyrtårn – Orkdal kommune

  • Orkdal kommune har deltatt i Miljøfyrtårnordningen siden 2004
  • Kommunen sertifiserer både kommunale og private virksomheter i Orkdal
  • 14 kommunale enheter i Orkdal kommune er sertifisert
  • 18 private virksomheter i Orkdal kommune er sertifisert etter Miljøfyrtårnordningen
  • Virksomhetene utarbeider årlige klima- og miljørapport