Bang og Lillery[1].JPG

Det sier ordfører Oddbjørn Bang når han skal beskrive Orklaparkens betydning for lokalbefolkningen.

Avdelingsingeniør i Orkdal kommune, Ivar Lillery, som er prosjektleder for Orklaparken er klar på hvem som skal ha mest av æren for at befolkningen i Orkdal kan ferdes trygt på en 12 kilometer lang fantastisk turvei langs Orklas bredder.

- Det var Rådet for nedsatt funksjonsevne som i 2012 ivret for å få til dette. Ikke bare sørget de for ideen, men de sørget også for å inngå avtale med samtlige grunneiere, forteller han. Orklaparken er her i dag.

Ikke asfalt

Grus og lys[1].JPG

Det ble etter hvert inngått et trepartssamarbeid mellom kommunen, grunneierne og det driftige rådet. I 2014 startet reguleringsarbeidet, i første omgang mellom Bårdshaug på Orkanger og Forve bru på Fannrem.  En forutsetning for hele prosjektet var at turveien skulle få universell utforming, slik at den kan brukes av alle.

I reguleringsplanen var det tatt høyde for asfaltering av hele ruta, men fordi grunneierne, som i realiteten betyr gårdbrukere, må ha tilgang til veien i perioder, ble det enighet blant partene om å legge grusdekke.

- Det fungerer godt for alle, og er et eksempel på at man må finne praktiske løsninger når slike prosjekt skal realiseres, sier Lillery.

Historie og fasiliteter

Avfallsbeholder for brukte engangsgriller[1].JPG

I tillegg til et godt og fast grusdekke er det lys langs hele ruta, som etter hvert ble forlenget fra Bårdshaug til Gammelosen, slik at det nå er turvei helt fra Fannrem til Orkdalsfjorden. Det er selvsagt forbudt med motorisert ferdsel, og det er heller ikke tillatt med hest i traseen. Det er plassert ut i alt ti rasteplasser i naturstein og tre og veien er skiltet i henhold til nasjonal turskiltplan. I tillegg er det satt ut fire avfallsbeholdere for engangsgriller.

- I tillegg har vi satt opp informasjonsskilt som formidler spennende lokalhistorie om steder og hendelser langs ruta. Velforeninger på Fannrem og Evjen har satt opp gapahuker og kommunen har sørget for toaletter ved Gammelosen og ved Orklahallen, sier Lillery, som også opplyser om at det er planer om ytterligere et toalett ved Evjen.

Sikkerhet og estetikk

Bru_1200x771.jpg

Våren 2019 har Orkdal kommune, i samarbeid med Tryg Forsikring, plassert ut 15 livbøyer i Orklaparken mellom Forve bru og Gjølme bru, noe som vil være en økt trygghet, ikke minst for laksefiskere som oppholder seg ved elvas bredder. Det er planer om å plassere ut ytterligere livbøyer i nær framtid. Estetikken er også godt ivaretatt, blant annet gjennom to bruer som krysser sidebekker til Orkla. Arkitektstudenter ved NTNU, fakultet for arkitektur og billedkunst sto for prosjektering og bygging av dem. Innsatsen ble belønnet ned Orkdal kommunes Byggeskikkpris for 2018.

Mye brukt

Skilt[1].JPG

Orkdal kommune sørger vedlikeholdet i Orklaparken. Det innebærer slådding av grusunderlag, plenslåing, tømming av søppelkasser og brøyting om vinteren. Orklaparken er åpen, og brukes nemlig flittig av befolkningen, hele året.

Barn i Orklaparken[1].JPG

Høsten 2018 ble det gjennomført en telling av antall passeringer i Orklaparken. Digitale tellere ble plassert ut langs veien. Totalt viste statistikken 15 890 passeringer på drøyt 5 måneder, noe som indikerer at Orklaparken er blitt et yndet utfartsområde for lokalbefolkningen.

Les mer om tellingen

Økonomi og framtidsplaner

Utsikt[1].JPG

Finansieringen av prosjektet har vært et spleiselag mellom stat og kommune.

- Det ble bevilget 2 millioner kroner fra Norsk Tipping knyttet til etablering av nærmiljøanlegg. I tillegg fikk vi statlig bidrag gjennom tilskudd for økt sykkelbruk på 4,75 millioner kroner, opplyser Lillery.

Orkdal kommune har bidratt med totalt 7 millioner kroner. Orklaparken har vært en suksess, med gode tilbakemeldinger fra alle brukergrupper. Derfor er det allerede planer om videre utvikling av tilbudet.

- Det er bevilget penger til å sette opp lys langs et par av tilslutningsveiene fra boligområder inn til parken, sier Lillery, som også kan avsløre ytterligere planer. Kommunen har bevilget 1,5 millioner kroner til reguleringsarbeid med mål om å forlenge traseen sørover fra Forve bru til Vormstad, noen som vil bety en sammenhengende tursti på nesten 21 kilometer gjennom et flott landskap.