Telling 1_1200x900.jpg

Du husker kanskje replikken i regla om geitekillingen som kunne telle til ti? Han som teller sine dyrevenner mot deres vilje.

Om det er den gamle regla av Alf Prøysen som inspirerte Plan og forvaltningsavdelingen i Orkdal kommune, vites ikke. Uansett - gikk du tur i Orklaparken i høst og i vinter ble du kanskje høyst uvitende en del av statistikken.

Litt tilfeldigheter førte nemlig til at Orkdal kommune fikk nyss om at Trøndelag fylkeskommune hadde et ledig telleapparat for registrering av fotgjengere og syklister. Fylkeskommunen har i alt fem slike apparater utplassert på sentrale turstier i Namsos, Levanger og Inderøya. I høst fikk Orkdal kommune også tilgang til et slikt apparatet, som egner seg svært godt for å kartlegge aktivitet på turstier.

Skjult i Orklaparken

- For oss var det svært nærliggende å benytte anledningen til å kartlegge innbyggernes bruk av Orklaparken, sier Sturla Arnesen, som er rådgiver på Plan og forvaltningsavdelingen.

Den flotte turstien som strekker seg fra fjorden, langs elv Orkla og opp til Forve bru på Fannrem, er blitt en flittig benyttet turvei for mange orkdalinger, og ved å sette ut en teller håpet man å finne ut hvilke deler av stien som blir benyttet, når på døgnet og hvilke dager som er mest benyttet.

Telleren, som er meget diskret utformet, ble plassert på tre ulike geografiske målesteder langs stien i høst og vinter. Nå foreligger resultatene.

Ikke vitenskap

Arnesen er imidlertid raskt ute med å understreke at tellingen på ingen måte er en vitenskapelig undersøkelse. Det må blant annet tas i betraktning at apparatet registrerer passeringer i begge retninger, slik at de som har gått en strekning og snudd for å gå tilbake er blitt registrert to ganger.

I perioden 12. til 26. september var telleren plassert på strekningen Forve bru til Elvelykkja, som ligger ved Orkla omtrent rett ut for Orkel-fabrikken på Fannrem. I gjennomsnitt passerte 84 personer til fots eller på sykkel daglig i denne perioden.

-En dag utmerker seg med hele 296 passerende, og vi mistenker at det må ha vært en skoleutflukt i høstværet, smiler Arnesen.

Populært område

Telling2_1200x966.jpg

Torsdag 27.september ble telleren flyttet til den flotte brua som går over Evjensbekken, der den ble værende til tirsdag 13. november. I snitt passerte 114 personer tellepunktet hvert døgn, og tilsynelatende er det ikke som man skulle anta at lørdag og søndag nødvendigvis er toppdager.

-Vi ser at hverdagene benyttes flittig til aktivitet og det er tydelig at orkdalingene her har funnet en fin arena for daglig trim i et område som ligger nært bebyggelsen i de sentrale delene av kommunen, sier Arnesen, som også poengterer at værforholdene ikke har nevneverdig betydning for bruken av stien.

Riktignok har toppdagen i denne perioden nok en viss sammenheng med været. Søndag 14. oktober var det målt hele 22,7 grader i Orkdal, noe som resulterte i at 183 personer lot seg friste til en tur langs elvebredden.    

I 28 av de 47 dagene i telleperioden var det over 100 passerende i døgnet.

Rundt og rundt

Det siste punktet man ønsket å måle aktiviteten var i Gammelosen, der man antok at mange benytter muligheten til å trimme på den 2,5 kilometer lange idylliske runden nede mot Orkdalsfjorden.

Selv om tellingen her foregikk i en tradisjonelt sett hustrig del av utesesongen, ser ikke dette ut til å ha lagt noen demper på folks aktivitetsnivå. I perioden 15. november i fjor til 3. februar i år viser tellingen i alt 9 359 passeringer, noe som gir et gjennomsnitt på 115 per døgn.

Trafikksikker arbeidsvei

Totalt viser statistikken 15 890 passeringer på drøyt 5 måneder, noe som indikerer at Orklaparken er blitt et yndet utfartsområde for lokalbefolkningen    

Statistikken viser at trafikken er ganske jevn på dagtid, med naturlige topper på ettermiddag.

-Vi ser også at vi har noen morgenfugler blant oss som har passert tidlig om morgenen på hverdager mellom klokka 05.00 og 06.00, kanskje er det folk som benytter turstien som en trafikksikker arbeidsvei, antyder rådgiveren, som til daglig er mest beskjeftiget med byggesaksbehandling.

Myke trafikanter på Grønøra

IMG_1605_1200x900_1200x900.jpg

Telleapparatet kan selvsagt også benyttes til mer nyttige formål. I vinter ble apparatet benyttet i en toukersperiode for å telle gående og syklende på gangveien over Grønøra. Den er skolevei for 25 skolelever hjemmehørende i Råbygda, som skal på Orkanger ungdomsskole.  Telleren var plassert i svingen ved rundkjøringen vest for Grønørbrua og registrerte gående og syklende i begge retninger. I perioden mandag 18. til fredag 22. februar var det i gjennomsnitt 45 passerende i døgnet. Mellom klokken 07.00 til 09.00 var det i gjennomsnitt 3-4 personer som passerte daglig. Uka etter, mandag 25. februar til 1. mars, viser tilsvarende tall 50 personer i døgnet og 5-6 personer mellom 07.00 til 09.00. Tallene er altså ganske like for disse to periodene, selv om det var vinterferie den første uka apparatet var operativt.

-Dette er heller ingen vitenskapelig undersøkelse, presiserer Arnesen, som imidlertid antyder at statistikken over en toukersperiode kan gi et bilde på aktiviteten.

Han bemerker imidlertid at det kan være årstidsforskjeller i gangtrafikken i området, og at telleren «mister» noen registreringer ved at passerende kan velge en snarvei over industriområdet til Washington Mills.

Telleren befinner seg fortsatt i Orkdal, og hvis noen er nysgjerrig på hvor mange som benytter turveier i sitt nærområde er det fullt mulig å gjennomføre slike kartlegginger.

-Det er bare å ta kontakt, sier Sturla Arnesen.