Lillery og Asbøll[1].JPGBare ved hjelp av noen tastetrykk kan Ivar Lillery (bak) og Einride Asbøll ha full kontroll på de nye smarte gatelysene.

Tekst og foto: Steinar Larsen

25 års levetid, individuell styring og økt trafikksikkerhet. Det er bare noen av fordelene med de nye lyspunktene.

- Når de i tillegg har vesentlig lavere strømforbruk enn de gamle, er det ingen tvil om at dette er en lønnsom investering.

Det sier ingeniør Einride Asbøll i Orkdal kommune, som leder arbeidet med utskifting av armatur på samtlige gatelyspunkter som eies av Orkdal kommune. Beslutningen om å skifte ble tatt i forbindelse med budsjettarbeidet i 2017, og planen er at samtlige 1500 lyspunkt skal være skiftet ut i løpet av 2020.

Startet på Orkanger

Morten Lein_1600x1182.jpgMorten Lein fra On Energi, monterer ny LED-armatur. Den nye armaturen er vesentlig mindre enn den gamle, noe som også bidrar til mindre vindfang.

I disse dager er On Energi i samarbeid med Orkdal Energi i ferd med å skifte ut armaturen på de 500 første lyspunktene.

- Vi startet arbeidet i Hovsbakkan på Orkanger og fortsetter nedover mot bebyggelsen på flata. Planen er å bli ferdig med de 500 første i år og deretter skifte 500 per år i 2019 og 2020, sier avdelingsingeniør Ivar Lillery. 

Asbøll og Lillery er krystallklare på at investeringen som nå gjøres har så åpenbare fordeler at den er svært lønnsom, både økonomisk og på andre måter.

Trafikksikkerhet

For det første har de gamle armaturene, med betegnelsene Natrium høytrykk og HQL, et vesentlig høyere strømforbruk enn de nye LED-armaturene.

- Levetiden på LED-lysene er 25 år, noe som også betyr store besparelser på vedlikehold og pæreskift, sier Asbøll, som også poengterer at folk vil oppleve at lysstyrken er langt bedre enn tidligere og vil øke trafikksikkerheten.

Millionbesparelser

Lillery asbøll lein mjøen[1].JPGMorten Lein, sammen med Ståle Mjøen fra Orkdal Energi er ansralig for monteringen. Her diskuteres framdriften med Einride Asbøll og Ivar Lillery.

Over en 25 års periode ville kostnadene ved å beholde den gamle løsningen beløpe seg til 24,7 millioner kroner. Med LED-løsningen blir tilsvarende kostnad på 12,2 millioner, en besparelse på 12,5 millioner i perioden. I tillegg kommer riktignok et abonnement på City touch fra år 11 til 25, som gjør at den reelle besparelsen blir på 11,1 millioner kroner i perioden. City touch-systemet innebærer nemlig at alle armaturene er knyttet opp mot et dataprogram slik at lysstyrken på hver armatur kan styres individuelt.

Styres fra kontoret

-Denne faktoren gjør at verdien av investeringen blir enda høyere, selv om alt ikke umiddelbart lar seg måle i kroner og øre. Via en PC kan vi slå av og på og dimme opp og ned på hvert enkelt lyspunkt. Vi kan velge å styre lysene slik at de kan lyse sterkere på kritiske steder, som for eksempel ved fotgjengeroverganger, sier Asbøll.

Ved slik styring gir det også mulighet for enkelt å dempe eller justere ned lysstyrken i den lyse årstid uten å måtte ut i den enkelte krets for å koble ut.

- Noen tastetrykk er nok, smiler Asbøll, som opplyser at nedbetalingstiden på investeringen er beregnet til 12 år.