gotaas+og+brå+foto+Randi+Bolstad.jpg
Oddvar Brå og Thor Gotaas er på boklanseringsturne. Føstkommende tirsdag er de i Knyken. Foto:Privat

– Njaaa, det e greitt, ja, æ ha vårre i brukbar form, ja, men no kjenne æ at det tykne te litt i hærsen.

Sitatet er visstnok hentet fra et intervju i Sportsrevyen en søndagskveld på 70-tallet. Kanskje kunne det vært hentet fra flere Sportsrevyinnslag i samme tiår. For Oddvar Brå svarte omtrent det samme hver gang i forkant av et stort mesterskap, syntes vi som satt og så på.

Til Knyken

Nå kan du møte den fortsatt spreke Leik-løperen, sammen med forfatter Thor Gotaas, som har skrevet boka om skilegendens liv. Det skjer i Knyken tirsdag 27.november klokken 12.00. Det forteller Trygve Eliassen, ved Orkdal Folkebibliotek, som har alliert seg med skifolk når bokturneen de to er ute på legger turen hit.

Definerte en dag

Oddvar Brå, den fåmælte skihelten fra Hølonda, som gikk fra alle i desember og januar, men som lenge aldri lyktes når de gjeveste medaljene skulle deles ut i februar og mars. Mannen fra skogen, med kinnskjegget, astmaplagene og den rare dialekten, som vant alle hjertene, men aldri vant OL-gull. Mannen som ble kjent for å minne alle på hvor de var 25.februar 1982. Den dagen Norge sto stille. Da Terje Bogen kom byksende med staven som ga Oddvar Brå nye muligheter og sikret delt stafettgull i Kollen.

Skikonge

Brå regnes som en av tidenes beste norske langrennsløpere. I løpet av sine 25 år på toppnivå vant han omsider to VM-gull, verdenscupen sammenlagt tre ganger og hele 16 NM-gull, noe som fortsatt er rekord på herresiden. Men aldri medaljer i OL. Brås beste OL-plassering individuelt var en fjerdeplass på 15 km i Calgary i 1988. Brå var en klassiskløper, men tok utfordringen da fristil ble innført. I en alder av 36 år vant han sitt siste NM på ski i 1987 – denne gang i fristil. Hans siste internasjonale løp var da han i ren «æresrunde» feiret sin 40-årsdag med stormede jubel og plakater langs hele løypa på 50 km i Holmenkollen i 1991. Han fullførte i fin stil og ble nummer 19. Les mer om Oddvar Brås skikarriere og resultater

Perspektiv

Boka, som man selvsagt får kjøpt og signert i Knyken, handler om Oddvar Brås liv. Gotaas tar oss gjennom Brås oppvekst på hjemgården på Hølonda, kjente og ukjente familiemedlemmer, hvordan Brå trente for å bli så god, karrieren og livet etterpå. Brå selv svarte slik da Dagbladet lurte på hva som var det mest interessante med boka:

- Boka handler om et liv i et samfunn for lenge siden og fram til nå. Man får ting i perspektiv. I tillegg kommer det fram hvilken energi som må til for å bli langrennsløper. Folk kommer til å forstå hvordan det er å drive fram en toppidrettsutøver. Jeg tror det kan være lærerikt å lese for yngre utøvere og folk som er interessert i idrett.

Konkurrerte i Knyken

Trygve Eliassen biblioteksjef Oddvar Brå til Knyken
Trygve Eliassen er glad i idrett og har selv syklet distansen Norge på langs 25 ganger -
til og fra arbeid!
Foto:Steinar Larsen

Det er flere grunner til at Knyken ble valgt som arena for treffet.

-Her sitter skitradisjonene nærmest i veggene og Oddvar Brå har selv gått skirenn i Knyken flere ganger, første gang 12. januar 1964, forteller Eliassen som tror mange vil benytte anledningen til å sikre seg en signert utgave av det som kan bli en av årets hyggeligste julegaver for sportsinteresserte.

Historieforteller

Gotaas, som er folkeminnegransker, har en rekke bøker på samvittigheten og er en historieforteller av rang. Han har en forkjærlighet for skisporten og har tidligere utgitt bøker både om Birkebeinerrennet og femmilas historie. Gotaas kjenner godt til skiheltene fra Orkdal og har tidligere omtalt både Johan Evjen, eller ”Sainnen” som han ble kalt på folkemunne, og Sivert Fagerholt. Ble du nysgjerrig på Thor Gotaas?

Knykstuggu vil holde åpen kafe med salg av kaffe og vafler. Det vil koste 150 kroner i inngangspenger, mens skoleelever betaler halv pris. Ta en tur i Knyken på tirsdag og få innblikk i en fantastisk skihistorie.