Jimmy Wikell_2032x1524.jpg

Ved Orkdal helsetun er det noen få ansatte og pasienter som fortsatt har symptomer på sykdom, men flesteparten har ikke lengre symptomer og er på bedringens vei. Det er 2 og 3 -posten, som har vært rammet, mens man har klart å unngå tilfeller på 1 og 4-posten.

- Da det fortsatt er pasienter med symptomer ved sykehjemmet, ønsker vi å opprettholde isolasjonen over helgen og i hvert fall frem t.o.m tirsdag. Det er derfor ønskelig at en unngår besøk ved helsetunet frem til da, sier kommuneoverlege Jimmy Wikell.

Ved behov kan det gjøres avtale med ansvarlig sykepleier ved avdelingen om besøk.

Evjen barnehage

Det er i dag registrert flere tilfeller med omgangssyke ved Evjen barnehage, småbarnsavdelingen. Både barn og noen ansatte er rammet.

- Det er ikke bekreftet, men vi mistenker at dette også er norovirusutbrudd, sier Wikell.

Har barnet oppkast eller diare skal det holdes hjemme fra barnehage inntil 48 timer etter siste diare/oppkast.  Det er ikke mistanke om at denne smitten er matbåren, men at den har kommet utenfra.

- Eksakt hvor den har kommet fra blir kun spekulasjoner, da det også har vært enkelttilfeller med norovirusinfeksjon blant befolkningen i Orkdal siste måneden, sier kommuneoverlegen.

Generelle råd

Vi har Norovirus i Orkdal kommune per i dag.

- Som kommuneoverlege vil jeg oppfordre alle til å tenke på god håndhygiene fremover, og har ma diare eller oppkast bør man unngå de mest befolkede stedene, sier Jimmy  Wikell, som oppfordrer folk med oppkast/diare å holde seg hjemme fra jobb eller skole og unngå offentlige steder i 48 timer etter siste symptom.

Norovirus

Norovirus er en svært vanlig årsak til mage- og tarminfeksjon i Norge og den forekommer i perioder.

Smittemåte

Noro- og sapovirus er svært smittsomt og så lite som 10-100 viruspartikler er tilstrekkelig til å forårsake sykdom. Viruset smitter primært gjennom fekal-oral smitte, enten ved direkte person-til-person smitte eller via fekalt forurensede matvarer eller vann. Det kan også smitte fra person til person ved nærdråpesmitte ved oppkast hvor det dannes aerosoler. Nærdråpe- og kontaktsmitte er trolig den vanligste smittemåten ved utbrudd i institusjoner og i husstander. Det kan også smitte indirekte via forurensede omgivelser. Virus kan overleve i lang tid på overflater som for eksempel dørhåndtak. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfrisking. Det er uklart hvor lenge immunitet etter gjennomgått infeksjon varer.

Forløp

Som regel tar det 1-2 dager å bli syk etter kontakt med virus og deretter 1-3 dager med kvalme, oppkast, diare og vondt i kroppen, samt dårlig form.

Behandling

Det går over av seg selv og det finnes ikke noen spesifikk behandling. Pleie og rikelig med drikke er viktige tiltak.

Forebygging

Det viktigste forebyggende tiltaket mot norovirus er god håndhygiene. Med god håndhygiene menes hyppig håndvask med såpe og rennende vann. Man skal ikke returnere til jobb før det har gått 48 timer siden siste diare/oppkast.