Kranbyen_800x466.jpg
Byggekranene er en svært synlig del av bybildet på Orkanger.

- På en rask spasertur i og rundt Orkanger kan du besøke flere store byggeprosjekter, og flere vil det bli, sier assisterende rådmann, Steinar Gaustad.

På Rømmeområdet er det igangsatt to store prosjekter. Første byggetrinn på Rømmetunet er i ferd med å reise seg, et bygg med 23 leiligheter fordelt på fem etasjer. Lengre øst på området, ved siden av Reme-Gården, er Haldorgården i ferd med å reises. Dette blir et kombinert leilighets- og næringsbygg der Skatteetaten skal inn i første etasje. Det er skattekontorene på Støren, Melhus, Brekstad, Hitra og Orkanger som samles i gården. Kontoret vil til sammen gi arbeid til 27 ansatte, og skal tas i bruk i mars 2019.  I samme bygg blir det også 15 leiligheter.

Steinar2_800x398.jpg
Steinar Gaustad kan fastslå at aktiviteten er høy på Orkanger for tiden.

Nye næringer
Rusler man videre nedover mot Grønøra legger man merke til både utbyggingen og aktivitetsøkningen på Oti-sentret, og at Isfjord Norways nye produksjonslokaler på nabotomta er i ferd med å reise seg. Legger man turen over Grønørbrua kan man heller ikke unngå å se det gigantiske området som Norsk kylling skal disponere.

Isfjord 1[1].JPG
Isfjord-fabrikken blir nærmeste nabo til OTI-Sentret.

- Til sammen vil disse to bedriftene gi anslagsvis mellom 300 til 350 arbeidsplasser. Det vi opplever er at slike etableringer skaper ringvirkninger. Nutrimar etablerer seg her, og vi har allerede konkrete signaler fra flere aktører som er aktuelle for etablering på Grønøra, sier Gaustad, som er svært fornøyd med at man har sikret seg aktører innenfor næringsmiddelproduksjon.

Denne uka ble det kjent at ShawCor på Grønøra sier opp 55 ansatte.

- Vi må ta høyde for at slike saker vil dukke opp. Endringer i rammebetingelser, strukturendringer og internasjonal konkurranse vil selvsagt også påvirke næringslivet hos oss. Derfor er det svært viktig at vi hele tiden fortsetter å være offensive i forhold til aktører som ønsker å etablere seg her, sier Gaustad.

Balansert vekst
Selv om ikke alle arbeidstakerne knyttet til nyetableringer nødvendigvis vil flytte til Orkdal, mener han kommunen er godt rustet for å håndtere tilflyttingen.

- For oss er det viktig å ha en balansert befolkningsvekst. Det mener vi er sentralt for å kunne planlegge gode offentlige tjenestetilbud, sier Gaustad, som vet at det det allerede er flere familier tilknyttet de store etableringene som er aktive i det lokale boligmarkedet.

Folkehelse og omdømme
Etter turen til Norsk kylling sitt store areal settes kursen tilbake og vi kaster blikket mot Orklahallen. Der ruver to byggekraner over den tidligere parkeringsplassen, eller sirkustomta, som den ble kalt på folkemunne. Sett ovenfra begynner badeanleggets utforming å vises godt.

Bygget vil nok når det åpnes i mars 2020 betegnes som et flaggskip når det gjelder helse- og velværetilbudet til innbyggerne i Orkland kommune.

FHS 9[1].JPG
Når folkehelsesenteret står ferdig vil du kunne nyte utsikten mot Gammelosen fra badeanlegget.

- Folkehelsesenteret vil inkludere helserelaterte tilbud i stor skala, i tillegg til badeanleggene som i vannflatestørrelse vil måle seg med Pirbadet i Trondheim. Vi mener dette tilbudet vil sette oss ytterligere på kartet og styrke omdømmet, samtidig som det vil bli et aktivum for befolkningen i hele regionen, sier Gaustad.

Han framholder også at energi- og miljøløsningene vil gjøre bygget banebrytende og vil bli lagt merke til både nasjonalt og internasjonalt.

Lokale ringvirkninger
Lenger opp i Idrettsparken kan man også se at byggingen av flerbrukshuset til Orkanger Idrettsforening, som ble innviet sist torsdag. Bygget har to etasjer med inngangsparti, vaskerom, garderober, dusj og toaletter i sokkeletasjen. I første etasje er det kontor, aktivitetssaler og lagerrom. I loftsetasjen er det etablert teknisk rom og boder.

Orkdal kommune satser betydelig for tiden, både når det gjelder å legge til rette for næringsutvikling og boligbygging, samt å sørge for at tilflyttere og øvrige innbyggere får gode kommunale tjenester og muligheter for en aktiv og meningsfull fritid.

- I tillegg er det selvsagt et stort poeng at lokalt næringsliv i stor grad er involvert i prosjektene med leveranse av varer og tjenester, noe som i selv har en stor verdi, poengterer Steinar Gaustad, som legger til at ved å utvide spaserturen ville man kunne se at byggeaktiviteten har vært, og fortsatt er stor også flere andre steder i kommunen.