6082143_4060176.png

Gjennom å gjøre noen ekstra investeringer kan det nye folkehelsesenteret sammen med de øvrige anleggene i Idrettsparken bli et plussenergianlegg. I klartekst betyr det at man bruker mindre energi enn man tilfører og produserer selv.

Store besparelser
- Ved å investere i infrastruktur slik at man kan nyttiggjøre seg spillvarmen fra Elkem Thamshavn, og i tillegg installere solcelleanlegg på taket av folkehelsesenteret og Orklahallen, vil man kunne spare årlige energikostnader på 5,9 millioner kroner, sa energirådgiver Jenssen, til et svært lydhørt formannskap.

Støtte
Noen av investeringene vil kunne utløse tilskudd fra Enova. Dette gjelder blant annet effektiviseringstiltak og isolasjon. De ekstra investeringene vil, uten støtte fra Enova, være nedbetalt i løpet av 19 år.

- Får vi maksimal støtte, vil investeringene være nedbetalt i løpet av ni år, forklarte Jenssen.

Gratis spillvann
Vannet, som Elkem Thamshavn kan levere, holder en temperatur på 40 grader og er nok til å dekke energibehovet for samtlige badeanlegg i nybygget. Anlegget består av vannflater tilsvarende 1529 kvadratmeter, bare litt mindre enn Pirbadet i Trondheim.

- Spillvarmen fra Elkem Thamshavn leveres gratis, det er investeringene for å bringe vannet til Orkanger og etablering av vannbasseng og teknolog for å nyttiggjøre seg vannet som koster, sa Bjørn Jenssen, som også skisserte planene for å installere solcellepanel.

Bjørn Jenssen.jpg

Miljøgevinst
Han kunne fortelle at beregninger viser at man kan produsere en million kilowattimer (kWh) ved å installere solcellepanel på taket av folkehelsesenteret og Orklahallen. Det tilsvarer om lag årlig elektrisitetsbehov for rundt 100 norske eneboliger.

Ved å bruke spillvarme, solcelleenergi og iverksette energieffektive tiltak i bygget, vil dette prosjektet i tillegg spare miljøet for årlige utslipp på nærmere 1800 tonn CO2.

Gode tilbakemeldinger
-Er dette virkelig verdens første i sitt slag, ville Torstein Larsen fra Pensjonistpartiet vite.

-Jeg skjønner at det kan oppfattes som en arrogant uttalelse, men vi har ganske så god oversikt over det som skjer på denne fronten rundt om i verden, svarte Jenssen.

Han fikk mange gode tilbakemeldinger fra formannskapsmedlemmene, som ga klar beskjed om å jobbe videre med løsningene som altså kan gi Orkanger verdens første energipositive bade- og idrettsanlegg.

Helhetlig tilbud
Folkehelsesenteret blir på 11.750 kvadratmeter, med plass til hele 450 samtidige brukere.

Senteret skal foruten et fullverdig badeanlegg også inneholde blant annet helsestasjon, den kommunale fysio- og ergoterapitjenesten og Familiens hus. Etter planen skal folkehelsesenteret mars 2020.