Gustav Stokkli

Gjennom nasjonale regler og den nye EU-forordningen General Data Protection Regulation (GDPR) innføres nye, mer omfattende personvernregler i 2018. Hovedhensikten med endringene er å gi virksomheter en rekke plikter, samtidig som den gir oss som enkeltpersoner en del rettigheter. Som følge av dette opplever de fleste av oss i disse tider å få digitale henvendelser fra alle mulige hold om å godkjenne og bekrefte diverse opplysninger fra aktører man kanskje knapt nok erindrer å ha hatt kontakt med. Også det offentlige Norge er omfattet av endringene, og i Orkdal kommune har arbeidet vært gitt prioritert.

Hele organisasjonen

- Det har vært en del arbeid, men det meste er nå i rute når det gjelder ny lov om personvern. Vi har gått grundig gjennom loven og Datatilsynets krav og anbefalinger, sier Stokkli, som sammen med Orkdal kommunes jurist, Marit Ingvaldsen Risvaag, har ledet arbeidet.

Ny personvernerklæring er utarbeidet og ligger tilgjengelig på kommunens nettsider. Likeledes er kravet om at det skal opprettes personvernombud oppfylt, ved at Stokkli nå innehar vervet. I tillegg har det vært gjennomført informasjonsmøter med alle kommunale ledere der de nye reglene har vært tema.

Styrkede rettigheter
I personvernerklæringen står det blant annet om hvilke rettigheter enkeltpersoner har i forhold til innsyn i Orkdal kommunes registre, både elektroniske og eventuelle manuelle, sier Stokkli.

Arbeidet har medført at de enkelte enhetene i kommunen har kartlagt og risikovurdert egne områder. En annen konsekvens er at det er innarbeidet henvisning til de nye personvernkravene i alle systemanskaffelser. Det vil sikre at framtidige elektroniske registre vil være utformet i henhold til de siste kravene.

Skal etterleves
Personvern handler i bunn og grunn om retten til å få ha ditt privatliv i fred, et grunnleggende prinsipp i en rettsstat. Idealet er at den enkelte skal ha råderett over sine egne personopplysninger. Samlet sett vil rettighetene og pliktene i den nye personopplysningsloven utgjøre et viktig vern i den enkeltes møte med en digital hverdag i konstant utvikling.

- Alle ansatte i Orkdal kommune skal i løpet av høsten gjennomføre et E-kurs om temaet, og deretter selvsagt etterleve de skjerpede kravene i praksis, sier Gustav Stokkli.

Du finner personvernerklæringen er gjengitt i sin helhet her.