Ingebrigt Hoston og Embret Vang 1.jpg

-Thamshavnbanen er definitivt et viktig innslag i dalføret. Den må vi ta vare på og gjøre enda mer kjent, sier Ingebrigt Hoston, som var en av dem som var til stede ved stasjonsbygningen på Bårdshaug stasjon tirsdag ettermiddag.

10. juli er en merkedag i Orkladalførets historie. På denne datoen i 1908 ble nemlig Thamshavnbanen åpnet av selveste Kong Haakon 7. på Svorkmo stasjon. Ingebrigt Hoston er en av dem som brukte banen da toget fortsatt sørget for ordinær persontrafikk gjennom dalen.

-Jeg tok toget når jeg skulle til Orkanger fra Svorkmo som ung gutt på femtitallet. Det er stas at toget fortsatt trafikkerer strekningen og etter min mening er det et flott innslag i sommerhalvåret.

Sameksistens
Sammen med barnebarnet, Embret Vang fra Tynset, var han en av dem som hadde møtt fram på Bårdshaug for å vinke toget av sted. Embret har tatt toget sammen med bestefar ved tidligere besøk i Orkdal og synes det var en artig opplevelse.

Som pensjonert trafikkskolelærer mener Hoston det rent trafikkmessig skal være mulig å unngå uhell med kryssende trafikk basert på de tiltakene som er innført. En helt annen sak som opptar han er at Thamshavnbanen burde vært mer kjent.

-For et par år siden var jeg med å arrangere tur med banen og besøk på Løkken for pensjonerte trafikkskolelærere fra Trøndelag, og det var påfallende mange som var ukjent med attraksjonene her, sier Hoston.

Thamshavnbanen1.jpg

Offisiell markering
På 110-årsdagen var det som seg hør og bør markering av jubileet. På dagtid var det et eget program for inviterte gjester. Representanter fra Fylkeskommunen, Orkdal og Meldal kommuner, prosjektledelsen for nye Orkland kommune, stiftelsen Orkla industrimuseum og Museene i Trøndelag var deltakere, sammen med Riksantikvaren.

Det hele startet med omvisning på The Norway Building, eller Thamspaviljongen som den også kalles, på Orkanger. Deretter ble det selvsagt tur med Kongevogna til Løkken. Der ventet et besøk på museet og bespisning på Orkla gjestebolig.

Møttes på Svorkmo
På ettermiddagen var et åpent publikumsprogram, der Svorkmo stasjon var sentrum for begivenhetene. Det ble satt opp tog både fra Løkken og Bårdshaug som begge hadde endestasjon Svorkmo. Der fikk publikum servert underholdning, samt kaffe, vafler og hamburgere. 4H stilte med lavvo og bålpanne og de frammøtte fikk prøve seg på hesteskokast.

Foruten salgsboder av ulike slag, fikk publikum også servert et historisk tidsbilde i regi av Bergmannsteateret. Det fine sommerværet bidro til å sette en flott og verdig ramme rundt feiringen av Thamshavnbanen, som representerer en viktig del av dalførets historie og identitet.