Emil Meland3_1200x846.jpgUngdomsleder Heidi Vatn, leder av kommunens kulturutvalg, Torstein Grønningen og kulturskolerektor Kai Roger Magnetun deler ut det synlige beviset på Drømmestipendet.

- Dette var veldig hyggelig og en stor motivasjon for meg. Jeg er overveldet!

Det var Emil Melands (17) umiddelbare reaksjon da han onsdag formiddag fikk vite at han som en av 100 unge kulturutøvere i Norge er tildelt Drømmestipendet for 2019. Nyheten ble servert av rektor for kulturskolen i Orkdal kommune, Kai Roger Magnetun, under en improvisert tilstelning på Orkdal vidaregåande skole.

Den unge orkdalingen fikk tildelt diplom og en bekreftelse på at han er blitt 15 000 kroner rikere. Drømmestipendordningen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping, har som mål å synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge. Stipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle unge kulturutøveres drømmer, og deles høytidelig ut i forbindelse med kommunens tildeling av øvrige hederspriser 19. juni.

Lidenskap for slagverk

Emil går 2. året på musikklinja ved Orkdal vidaregåande skole, der hovedinstrumentet er trommer. I tillegg har han piano og sang som to bi-instrument. Han forteller at han siden 4-5 årsalderen har hatt stor lidenskap for slagverk.

- Jeg startet på slagverksundervisning i Orkdal Kulturskole da jeg var 6 år. Året etter ble jeg med i Orkdal Skolekorps, og er i år inne i mitt 10. år som medlem i korpset.

Emil har også vært medlem i Trøndelag Ungdomskorps, et representasjonskorps for NMF Trøndelag i tre år, og dessuten spilt et par år i Orkdal Janitsjar.

Vinsjan på kaia

Rockeband er selvsagt også en del av den unge musikerens hverdag. Emil har spilt i flere fra han var 10 år gammel, hvorav det mest kjente nok er Garbage Hunks, som i år deltok i UKM.

De som overvar forestillingen Vinsjan på kaia i Orkdal kulturhus i vår la kanskje merke til den unge mannen bak slagverket i bandet. Der satt nemlig Emil.

- Det var stort for meg da Utspæll spurte meg om å delta, og det å delta i dette prosjektet ble en svært gøy og lærerik opplevelse, sier den lovende slagverkeren.

Kulturskolen

Emil trekker gjerne fram bandlæreren, Jan Erik Lund, som en viktig person for seg selv og for de bandprosjektene han har vært med i. Han er full av lovord om kulturskolens betydning.

- Kulturskolen har vært utrolig viktig for meg. Den har spilt en stor rolle både for min musikalske utvikling, men også for det sosiale samværet, sier Emil.

Til å stole på

Emil Meland_1200x1501.jpgDet var en stolt og rørt stipendvinner.

Den store drømmen og det langsiktige målet er å kunne leve av musikk. Den største drømmen av alle er å være slagverker i orkesteret til den tyske komponisten og musikkprodusenten Hans Zimmer. Han er blant annet kjent for å stå bak de kjente lydsporene fra filmene Løvenes konge, Gladiatoren, The Dark Knight og Pirates of the Carribean.

- Jeg vil være trommisen som alle vil spille med. En som alle vil ha med på sitt lag, en de stoler på og som alltid leverer og imponerer.  

Han vet at veien dit er lang. Men han tror på at hard jobbing, pågangsmot og selvdisiplin vil gi resultater.

- Jeg higer hele tiden etter større utfordringer og er bevisst på å skaffe meg så bred erfaring som mulig. På kort sikt er målet å få plass i Hans Majestet Kongens Gardes Musikktropp. Allsidighet vil forhåpentligvis etter hvert åpne flere muligheter for meg, sier den sympatiske stipendvinneren

Utvide nettverk

Emil tror Drømmestipendet vil hjelpe han på veien slik at drømmen skal gå i oppfyllelse. Det kan også være et bidrag for å oppgradere instrumenter og utstyr, og kanskje finansiere kurs med profesjonelle lærere.

-I tillegg vil et drømmestipend gi meg muligheten til å utvide nettverket. Dette var ordentlig stas, smiler Emil Meland.

Her kan du høre Emils versjon av Totos Roseanna, en av låtene han sendte inn til Drømmestipendet