Jimmy Wikell_2032x1524.jpg

- Vi anbefaler alle under 40 år, gravide, ammende, eller de med hjemmeboende barn å ha jodtabletter hjemme. Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker. Fra 1. november kan du kjøpe tablettene reseptfritt i apotek.

Det sier kommuneoverlege i Orkdal Jimmy Wikell, som opplyser at jodtabletter nå er tilgjengelig på alle apotekene i Orkdal.

- Årsaken er at myndighetene mener at risikoen har økt for at et radioaktivt utslipp som inneholder jod kan komme innover Norge, sier Wikell.

Hvorfor fokus på jod?
Dette skyldes flere faktorer. Europas kjernekraftverk eldes og risikoen for alvorlige ulykker øker. Samtidig er ferdselen med reaktordrevne fartøy langs norskekysten sterkt økende.  En ulykke med et slikt fartøy kan gi radioaktive utslipp som rammer Norge. Sannsynligheten for terroraksjoner har også økt.

- Dersom det blir et utslipp av radioaktivt jod, kan jodtabletter være ett av de beskyttende tiltak som myndighetene anbefaler, sier han.

Hvorfor ta jodtabletter?
Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med en anbefaling om å oppholde seg innendørs i opptil 2 døgn. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme, opplyser kommuneoverlegen videre. Jodtabletter står også på listen over ting du bør ha hjemme i DSB's kampanje for egenberedskap.

Jodix2[1].JPG

Ved en atomulykke kan det bli utslipp av radioaktivt jod som kan gi kreft i skjoldbruskkjertelen. Tilskudd av naturlig jod i form av jodtabletter blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer dermed risikoen for å få kreft.

- Men jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer, understreker kommuneoverlegen.

Hvem bør ta jodtabletter?
Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar tablettene fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod.

- Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år, mens de over 40 år har svært liten risiko for å kreft i skjoldbruskkjertelen, og trenger ikke ta jodtabletter, sier Jimmy Wikell.

Han opplyser videre at Orkdal kommune har utplassert jod på skoler, barnehager og på helsestasjonene

Når skal man ta tablettene?
Om det blir aktuelt vil myndighetene gi nærmere råd om hvilke grupper av befolkningen som skal ta tablettene ved en atomulykke. Myndighetene vil også gi råd om når tablettene skal tas.

På Statens stråleverns nettsider kan du lese mer om jodtabletter. Der finner du også informasjon om jodtabletter på flere språk.

Har du spørsmål om temaet? Snakk gjerne med fastlegen din, eller ring Helsenorge på 815 55 015