_DSC3169 (2)[1].JPGKarwan Palani og Rima Aljazzar ønsker velkommen til integreringsdagen 2019.

På Voksenopplæringa i Orkdal er elever fra 21 ulike nasjonaliteter representert. Slikt blir det mangfold av, både når det gjelder kultur, språk og yrkesbakgrunn.

Internasjonal kulturkveld er blitt et begrep i Orkdal. En gang i året er det tradisjon for at elevene ved Voksenopplæringa viser kulturelle innslag fra sine hjemland i kulturhuset. Fullsatt sal og stormende jubel har vært gjennomgangstonen. Nå ønsker skolen å utvide arrangementet med dagaktiviteter, der det settes søkelys på alt elevene representerer av kunnskap og erfaringer som kanskje altfor sjelden kommer fram i lyset. Derfor åpner de opp skolebygningen for publikum torsdag 14. februar.

Mer kjent

- Selv om man kommer fra et annet land, er det jo ikke sikkert at man er utøvende sanger eller danser. Derfor vil vi i år sørge for å tilby flere uttrykksmåter, sier lærer Ingolf Rokseth, som er en av initiativtakerne til integreringsdagen.

- Det handler om å dele erfaringer og lære noe nytt. Vi ønsker å gjøre det ukjente mer kjent, fortsetter han.

_DSC3164 (3)[1].JPGLærerne Eirin Hüttner-Vaag og Ingolf Rokseth er sentrale aktører for årets arrangement.

Aktivitetstilbud med lokale foreninger

Voksenopplæringa holder til i K-bygget på Follo, og identisk med bygget som tidligere inneholdt gymnastikksal og ligger like ved fotballbanen på Follo-platået. Der er de samlokalisert med Orkdalstorget, med god plass for å vise fram og gjennomføre aktiviteter. Noe av hensikten med integreringsdagen er at aktivitetene skjer i samarbeid med lokale lag og foreninger, og noen aktører er allerede på plass.

Mat og språk

- Orkdal Røde Kors vil bidra med språkkafe. Dessuten vil Malaba og Sanitetsforeningen være på plass. I tillegg vil Nav arrangere kurs i CV-skriving og PC-bruk, forteller Ingolf, som avslører at det også blir anledning til smaksprøver og testing av kokkeegenskaper.

Det er nemlig stor grad av stolthet knyttet til egne mattradisjoner blant elevene og publikum kan blant annet få prøve å lage seg sin egen vårrull.  Har du heller lyst til å lære deg noen arabiske gloser, så blir det også mulighet for det.

- En av våre elever er lærer fra hjemlandet sitt og vil gjennomføre et lite språkkurs, forteller Ingolf, som kan avsløre at det er stor spennvidde i yrkesbakgrunn hos elevgruppen på voksenopplæringa.

Rima er konferansier

På kveldstid er det Internasjonal kulturkveld, og skal vi tolke innslagene som ble øvd på da vi var tilstede sist fredag blir det et svært variert og innholdsrikt program. Kurdisk dans, fløytespiller fra Syria og mannskoret Lerka er bare noe av det som står på programmet.

Syriske Rima Aljazzar er en av to konferansierer som skal lose publikum gjennom programmet, og hun gleder seg til å ønske folk velkommen.

- Jeg har bare bodd i Orkdal i ett år, men har fått noen norske venner og trives godt her, sier hun.

I tillegg til å delta på norskopplæring, hospiterer hun i ordinær skoleklasse på Orkdal vidaregåande skole og har språktreningsplass hos Rusta på Oti-sentret.

Arne og somalierne[1].JPGKulturleder i Orkdal kommune, Arne Fagerholt, gir scenetips til guttene fra Eritrea som skal bidra med dans på kulturkvelden.

Bunnpris og fotball

Kurderen Karwan Palani er med i prosjektgruppa som har ansvaret for programmet på dagtid. Han synes det er flott at skolen legger opp til en integreringsdag der lokalbefolkningen får mulighet til å se hva flyktninger og innvandrere fra hele verden kan bidra med.

- Det er fin markedsføring, sier han med et glimt i øyet.

Karwan har bodd i Norge i fire år. Han er bosatt på Fannrem, er svært fotballinteressert og deltar på flere treninger hver uke.

- Jeg har språktreningsplass på Bunnpris på Orkanger. Der treffer jeg mange hyggelige kunder og språket blir stadig bedre, sier han og ønsker alle hjertelig velkommen på Follo mellom 10.00 og 14.00 torsdag 14.februar. På kvelden anbefaler han en tur i kulturhuset.

- Vi garanterer at du får økt kunnskapsnivået og treffer hyggelige mennesker. Samtidig får du en smakebit av verden servert på hjemmebane, sier Ingolf, som håper at lokalbefolkningen tar positivt i mot invitasjonen.