Roger Harli (t.v) fra St.Olavs hospital, er øvingsleder for øvelsen i Orkdal. Her sammen med beredskapsleder i Orkdal, Arnt Tronvoll.
Det kan bli en annerledes dag for mange når den store nasjonale helseøvelsen gjennomføres i Orkdal torsdag 1. november.
Det mest synlige vil nok bli alle utrykningskjøretøyene og helikoptrene som vil kretse over oss, sier beredskapsleder i Orkdal kommune, Arnt Tronvoll.
I tillegg vil nok uvante lyder og synsinntrykk være det som innbyggerne på Orkanger og Fannrem vil oppleve som mest uvanlig.
- Det er en fullskalaøvelse, og det blir en svært realistisk gjennomføring, sier Tronvoll.
I øvelsen vil kommunale helsetjenester, sykehus, politi, brann- og redningstjeneste, frivillige organisasjoner, Forsvaret og NATO delta.
Nasjonalt format
Målet er å teste samarbeidet mellom sivile og militære helsetjenester, enten det gjelder soldater eller sivile personer. Det skal gjøre aktørene bedre i stand til å håndtere eventuelle framtidige kriser eller krigssituasjoner.
St. Olavs hospital i Trondheim er sterkt involvert denne dagen. I Orkdal kommune er det snakk om et betydelig antall personer som kommer til å delta i øvelsen på ulike måter.
Informerer innbyggerne
Det vil også bli økt aktivitet på lokale legesenter og på sykehuset, og det vil bli lett synlig vakthold ved en del bygninger.
- Men vi er svært opptatt av at innbyggerne skal forstå at dette kun er en øvelse. Vi ønsker selvsagt ikke å skape redsel og engstelig, sier beredskapslederen.
Kommunen har satt i verk en rekke tiltak i forkant av øvelsen for å varsle befolkningen.
- Vi vil selvsagt informere på kommunens ulike kanaler, som kommunens nettside og Facebook-side. I tillegg er avisa Sør-Trøndelag en viktig kanal. Der vil det bli både redaksjonelt stoff om øvelsen og vi vil annonsere aktiviteten, sier Tronvoll.
SMS dagen før
I tillegg vil kommunen sende ut en SMS-melding til alle innbyggere over 16 år som har telefon registrert på adresse i Orkdal kommune dagen før.
- Kommunen har i tillegg iverksatt direkte informasjonstiltak til utvalgte målgrupper som vi anser har behov for ekstra og mer direkte informasjon. Dette gjelder blant annet barnehager som ligger i nærheten av øvingsområdet og flyktninger som er bosatt her, opplyser Tronvoll.
Stiller opp
Kriseteamet i Orkdal kommune er sterkt involvert i øvelsen. Her informerer Siv Ekrem og Karin Røttereng frivillige som får viktige funksjoner øvingsdagen.
Orkdal sanitetsforening, Orkdal Røde Kors og Orkland Bygdekvinnelag er med som frivillige under øvelsen. Dessuten vil elever fra Torshus folkehøgskole være med som markører på en av hendelsene.
Helseøvelsen skal ikke innvirke i særlig grad på det ordinære helsetilbudet til innbyggerne. Alle skal få den helsehjelpen de har behov for på øvelsesdagen, både akutt og planlagt behandling hos fastlege, legevakt og på sykehus, fastslår Tronvoll.
Fakta om øvelsen
Nasjonal helseøvelse
- Torsdag 1. november blir det en storstilt nasjonal helseøvelse i Orkdal. Alt vil foregå på dagtid, og er et samarbeid mellom Orkdal kommune og St. Olavs hospital.
- Øvelsen vil foregå på et område fra havna i nord til Fannrem i sør.
- Det vil skje to store hendelser, samt trolig noen mindre hendelser.
- Øvingsmålet er å håndtere store hendelser og samtidig opprettholde drift i helsetjenestene. Hovedtemaet er masseskade, og fokuset er på det sivile og militære samarbeidet.
- Øvelsen skal framstå veldig realistisk, med et høyt nivå i forhold til å skape realistiske markører. De hardest skadde skal fraktes til St. Olavs hospital i Trondheim, og andre til de tre legesentrene på Orkanger og Fannrem, samt til Orkdal sjukehus.
Slik vil du merke øvelsen:
- Skudd, eksplosjoner, rop og skrik vil kunne høres
- Militært personell og andre sentrale aktører vil være godt synlig
- Økt ambulanseaktivitet. Ambulanser i øving vil kjøre ordinær utrykning og benytte lyd, lys og økt hastighet
- Militære ambulanser som kjører utrykning til St. Olavs hospital i Trondheim.
- Økt helikoptertrafikk, og mulig ankomst av flere helikopter til samme tid, hvor bare ett får lande av gangen
- Synlige vektere som kontrollerer trafikk og inngangspartier på bygninger
- Veier kan bli stengt for kortere eller lengre tidsrom
- Det påregnes økt aktivitet ved kommunens legesentre og ved St.Olavs hospital avdeling Orkdal
- Synlige markører/skuespillere som er svært realistisk skadesminket