Karstein1_1200x800.jpg

Karstein Meås synes den digitale verden er svært lett å forholde seg til og skryter av sine kolleger i kommunens servicekontor.

Han er 16 år, men for sine jevnaldrende venner framstår han nok noe eldre. Det er han ganske sikker på selv, gutten som dyrker interessen for historie og filosofi og har Friedrich Nietzsche som favorittforfatter.

For tiden er Karstein førsteklassing på Orkdal vidaregåande skole. Der er han elev på Service- og samferdselslinja. Hver onsdag over en periode på syv uker er han utplassert i Orkdal kommune, der han får prøve seg i kundemottaket, i sentralbordet, postsortering og annet forefallende arbeid. Lurer du på hva man lærer på Service og samferdsel?

Vil bli lærer

- Jeg valgte salg og service fordi jeg er en salgsorientert person. Jeg er glad i folk og interessert i økonomi og finans. Synes det er artig å få prøve meg litt i de mer praktiske fagene, men har planer om å ta allmenne påbygningsfag etterpå slik at jeg får generell studiekompetanse, sier Karstein.

For det er lærer han vil bli. Historie og samfunnsfag er favorittfag og noe han kunne tenke seg å undervise i.

Kildekritisk

Karstein ler når han forteller at han nok kan bli oppfattet som et irritasjonsmoment i klassen.

- Det hender jeg slår til med mine filosofiske betraktninger og det kan nok provosere en del, ler han.

Som sitt filosofiske forbilde Nietzsche liker også Karstein å utfordre vedtatte sannheter i vestlig intellektuell tradisjon og har lært seg at det er viktig å være kritisk til kilder. Hvem var Friedrich Nietzsche?  

Fornøyd med politikerne

Som ungdommer flest er Karstein interessert i dataspill, men liker også å se filmer og spiller sjakk i tillegg til å fordype seg i litteratur. Han skryter av Orkdal som en fin kommune å vokse opp i og har også rosende ord til norske politikere.

- Vi har mange dyktige politikere. Det er staket ut en langsiktig moderat politisk linje i Norge, som det er bred oppslutning om. Selv om det har vekslet mellom borgerlige og sosialistiske regjeringer i landet, er det mye som ligger fast. Sammenlignet med mange andre land skal vi være svært godt fornøyd med akkurat det, sier Karstein.

Framtida er digital  

Karstein og Trygve_1200x800.jpgKarstein Meås og Trygve Karlsen (t.h) har funnet tonen.

I kommunens servicekontor har han blitt godt kjent med hyggelige ansatte, og han trives svært godt med jobben. De digitale utfordringene tar han svært lett, og mener det meste i den digitale verden er svært intuitivt og at de aller fleste lærer det ganske kjapt - hvis de vil.

- De aller fleste har i dag en mobiltelefon og har tilgang til verdens største informasjonskilde - i lomma, smiler Karstein Meås, i det Trygve Karlsen kommer snikende fram med headsettet for å få avløsning i sentralbordet.