NAV1[1].JPGTove Aune-Storsand og Liv A. Bagøien Lamvik har tro på at endringen vil føre til bedre service for brukerne.

NAV setter i gang prøveprosjekt fra 8. juli.

- Vi jobber kontinuerlig med å få bedre kvalitet i våre møter med brukerne. Derfor mener vi det er både viktig og riktig at flest mulige møter er avtalt på forhånd. Det gir både jobbsøker og veileder mulighet til å være godt forberedt, sier Liv A. Bagøien Lamvik, som er leder for NAV Orkdal og Agdenes. Hun legger til at avtalte møter sikrer at brukerne i all hovedsak får snakke med sin faste veileder.

Endringer

- Vårt mottak vil fortsatt være betjent for henvendelser fra klokken 10.00 til 12.00 mandag, tirsdag, torsdag og fredag som før. Vi oppfordrer imidlertid den enkelte til å kontakte oss på forhånd for avtale, enten via telefon eller aktivitetsplanen på nav.no, sier avdelingsleder Tove Aune-Storsand.

Søknad om sosial stønad og innlevering av vedlegg til sosialsøknader kan fortsatt legges i NAV sin postkasse. Innholdet i kassen blir håndtert hver dag.

- Det er ikke lengre slik at man må møte personlig i mottaksskranken vår for å få gode svar på det man lurer på, sier Aune-Storsand.

Ulike ansvarsområder

NAV Orkdal har som oppgave å veilede brukere i forhold til arbeid og aktivitet, samt yte hjelp i henhold til sosialtjenesteloven. De andre områdene i NAV, som f.eks. foreldrepenger, bidrag, pensjon og overgangsstønad, er det andre NAV-enheter som betjener.

- Mange av de spørsmålene brukerne lurer på i dag, vil de nemlig få svar på ved å ta kontakt via nettsiden eller på telefon. Der kan man også gjøre avtaler med sin lokale veileder, sier avdelingslederen.

Jobbsenter

- Svært mange av våre brukere benytter pc, nettbrett eller smarttelefon i dag, og vår oppgave er å gjøre alle mer selvhjulpne.  På jobbsenteret vil ansatte gjennom individuell opplæring sørge for at brukerne lærer seg å bruke nav.no på en hensiktsmessig måte, sier Lamvik, som har tro på at dette vil gi et kvalitetsmessig bedre tilbud.

Det er bare å møte opp mellom klokken 12.00 og 14.00. Da vil du få hjelp av dyktige veiledere som hjelper deg inn på nav.no og aktivitetsplanen din.

- I tillegg veileder vi på jobbsøking, cv-skriving og elektroniske søknader på nav.no, sier Aune-Storsand.

Skal evalueres

Det er en nasjonal strategi som ligger til grunn for det som nå gjøres, selv om det er litt ulike måter å løse det på omkring i landet. Hos NAV Orkdal har man valgt denne modellen, og prøveperioden vil pågå i ni uker i sommer, fra uke 28 til og med uke 35. Etter at prøveperioden er over vil erfaringene bli evaluert.

- Det er selvsagt viktig at våre brukere får mulighet til å uttale seg om hvordan de synes dette fungerer, og vi satser derfor også på å gjennomføre en brukerundersøkelse underveis, sier Aune-Storsand.

Lamvik sier det er en ønsket strategi for NAV å utvikle bedre brukermøter, men også for å få frigjort mer tid til å følge opp de som behøver det mest.